Арслан – один із тих, хто був змушений тікати з Сімферополя в Херсон. Чоловік, каже, після окупації півострова так і не зміг адаптуватися до нових російських реалій.

Тиск з боку нової влади і тамтешніх патріотів врешті-решт підштовхнули Арслана наважитись на переїзд. До Херсона чоловік приїхав в кінці минулого року. Розповідає – спочатку йому не щастило знайти роботу, тож доводилось жити в машині, а на життя заробляв таксистом. Ситуацію змінило випадкове знайомство з волонтерами, які займаються допомогою переселенцям.

Читайте також: Польська студентка передала ліки бійцям АТО

"Крим SOS" видав 10 грантів переселенцям з Криму. Арслан на отримані за грантом кошти вирішив орендувати приміщення на місцевому ринку, купити обладнання та готувати шаурму. Бізнес — невеликий, але все ж заробіток. Чоловік мріє міцніше стати на ноги і перевезти до Херсона свою сім’ю.

Волонтери "Крим SOS" кажуть, минув рік з моменту окупації, а роботи не поменшало. Люди цілими сім'ями продовжують залишати півострів. З першою хвилею переселення кримчан найактуальнішою допомогою була гуманітарна, нині ж більшість звернень стосуються проблем з оформленням документів.

В Херсонську область щодня їдуть сотні людей, аби поновити свої українські документи. Наразі тут проживають близько тисячі зареєстрованих біженців з Криму. Але волонтери, кажуть, таких людей втричі більше. Такі, як Арслан біженцями себе не називають. Вони – переселенці, причому підкреслюють – "тимчасові".

До слова, 10-річна переселенка Даша Федулова робить дизайнерські скрині з ящиків з-під ракет. Готові відреставровані скрині віддасть на благодійний аукціон.