Їхній провідник – голова незалежної профспілки гірників Михайло Волинець формулює відверто непереконливі аргументи. Очевидно, що він не є диригентом акції, а з-за його спини визирають олігархічно-антимайданівські ляльководи.

Природа страйку

Протесту шахтарів передував з’їзд гірничих профспілок в Києві. На ньому було різко розкритиковане профільне Міністерство. Делегати звинуватили владу у непрофесійності та безвідповідальності.

На з’їзді делегати затвердили резолюцію, в якій йшлося, що вони вирішують особисто вручити Президенту України звернення зі своїми вимогами. У ньому гірники вимагають затвердити державну програму з підтримки шахт та звільнити Міністра енергетики Володимира Демчишина.

У перший день акції Михайло Волинець, котрий очолив "похід до Президента" оголосив акцію гірників у Києві – безстроковою. Вже наступного дня, гірники, зі слів очевидців, організовано приїхали до столиці на автобусах та рушили пікетувати в урядовий квартал.

Читайте також: Як після мітингу шахтарів розраховуються з протестувальниками

Мотивація участі пересічних шахтарів є зрозумілою. У складних військово-політичних та економічних обставинах, вони побоюються втратити роботу. Тут не потрібно бути дуже переконливим, аби на тлі подій у державі, навіяти вугільникам, що усі шахти перебувають під загрозою закриття. Адже нещодавно в уряді заявили, що така доля чекатиме на нерентабельні шахти. Однак, перетворення акції на безстрокову є відверто "висмоктаною з пальця". А в умовах війни, лише дестабілізує ситуацію в країні та діє на користь ворогу.

Замовник акції – Рінат Ахметов

Одною з найбільш поширених версій походження цього протесту є боротьба ДТЕК з Міністерством енергетики.

Рінат Ахметов намагається натиснути на владу, використовуючи вуличні акції, аби "вибити" право у влади на монопольне становище для своєї компанії. Першою ціллю Ахметова став профільний Міністр, який намагається реструктуризувати ринок енергоресурсів та позбавити ДТЕК панівного становища.

Читайте також: Нардепи поскаржилися Шокіну на Ахметова

Ахметов розраховує на те, що влада не буде сваритися з ним, а обере безпечне вирішення конфлікту, залишивши ідею позбавлення монополії ДТЕК до кращих часів.

Політика

Вельми показовим у цій ситуації є реакція на протест шахтарів політичних партій. Поки влада збирається з думками, як краще відреагувати, "Опозиційний блок" активно включається у процес: робить гучні заяви, показово залишає засідання Верховної Ради та намагається роздмухувати протест. Один необережний крок від влади — притягання до відповідальності керівників чи учасників акції — призведе до нової хвилі невдоволення.

Влада й справді діє обережно, наразі на її боці працюють ЗМІ, які засвідчують агресивність публіки, що протестує. З особистого спілкування журналістів з мітингуючими, було зрозуміло, що у Києві залишились на безстрокову акцію представники одного підприємства – це "Павлоградвугілля", що належить структурі ДТЕК Ріната Ахметова.

Відгомін Антимайдану

Гірничий безстроковий страйк звівся до локального псевдопротесту, а культура поведінки протестувальників нагадує сумнозвісний "Антимайдан". Зрозуміло, що конкретної ідеології чи змістовної позиції, того ж таки Волинця щодо виправдання перекриття вулиць в урядовому кварталі та таких дій – просто немає.

Дискредитація цієї акції відбувається сама собою, і не потребує активних дій та втручань влади. Ляльководи сподіваються, що влада нервово відреагує, але наразі спроби спровокувати міліціонерів біля Верховної Ради нічого не дали. Мітингувальники, фактично, без опору прорвались крізь кордон, але до Ради – не зайшли.

Читайте також: Хто стоїть за протестами шахтарів? Думки експертів

З іншого боку, органи безпеки мають виробити свій план щодо нейтралізації розгортання протесту в центрі Києва. Зацікавлені сили можуть перетворити цей виступ на новий "ʺАнтимайдан".

Незважаючи на те, що саме ця акція приречена на провал, до неї можуть доєднатися усі антидержавні сили та спробувати влаштувати на 9 травня, важкі та небезпечні провокації.