Попри обурення опозиції, українців і світу Президент Янукович вже почав підписувати закони… Про це повідомляє "Дзеркало тижня" із посиланням на власні джерела.

Отже, що тепер не можна робити українцям і чим можна поплатися за порушення.

Прощавай, свобода слова

Нардепи повернули у закон поняття "наклепу". За наклеп, під котрим депутати розуміють умисне поширення завідомо недостовірних відомостей, що ганьблять честь і гідність іншої особи - можна карати штрафом до 50 неоподаткованих мінімумів (850 гривень), громадським роботами до 200 годин чи виправними роботами до року.

За наклеп у творі, що публічно демонструється в ЗМІ чи в інтернеті, депутати передбачили покарання в розмірі 50-300 неоподаткованих мінімумів. А це 850-5 100 гривень. Ще за це можуть покарати громадськими роботами протягом 150-240 годин або ж виправними роботами до одного року.

А от за наклеп з обвинуваченням у вчиненні тяжкого чи особливо тяжкого злочину запропонували карати виправними роботами від 1 до 2 років чи обмеженням волі до 2 років.

Підконтрольний інтернет

Тепер доступ користувачів до інтернет-порталів можна блокувати за рішенням Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації силами провайдерів. "Блокуватимуть" сайти, котрі поширюють інформацію, що суперечить закону та через котрі здійснюється діяльність інформаційного агентства без належного свідоцтва. Поновлювати доступ до сайту треба буде на підставі судового рішення - після видалення "незаконної" інформації чи отримання свідоцтва.

Громадські організації, що фінансують за рахунок іноземних грантів, депутати вирішили назвати "громадськими об'єднаннями, які виконують функції іноземного агента". Для них визначили наступні умови реєстрації – до початку діяльності організації має подати до реєстраційного органу заяву про включення до Реєстру громадських об’єднань інформації про діяльність організації в якості іноземного агента.

Нові правила ввели й для операторів мобільного та інтернет зв’язку.
Стартовий пакет можна буде купити лише за умови контрактного підключення або ж за паспортом.

Водіям не можна їздити колонами

За проїзд автоколоною, без узгодження з міліцією, водіям загрожуватиме штраф в розмірі 40-150 неоподаткованих мінімумів. Це 680-850 гривень. Або ж позбавлення права керування авто - на строк від одного до двох років.

Ще одне з нововведень закону для водіїв - збільшення штрафів за керування авто особами, що не мають або ж позбавлені права керування, а також за передачу керування таким особам. Так, якщо Ви сядете за кермо, не маючи на це права, або ж передасте його людині, що не має на це права, то маєте шанс отримати штраф від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів. Це 850 - 1 700 гривень. Якщо ж сідати за кермо, будучи позбавленим права керування, то можна вже отримати штраф в розмірі 50-150 неоподаткованих мінімумів (850 - 2 550 гривень).

Мітинги і невдоволення будуть каратися

За блокування адміністративних будівель Рада передбачила ув'язнення, а за захоплення тих самих приміщень - збільшення терміну ув'язнення.

Так, за захоплення таких споруд законом передбачене обмеження волі – на 3-5 років. Або позбавлення волі на 3-6 років. За блокування (що саме депутати розуміють під "блокуванням" - невідомо) адмінбудівель зможуть обмежити волю до 5 років. Або ж позбавити її на той самий строк.

Введене покарання за порушення порядку організації зборів, мітингів і демонстрацій, у тому числі біля органів державної влади. Так, якщо суд вирішить, що активісти щось порушать, то їх можуть оштрафувати на 100-200 неоподаткованих мінімумів. А це 1 700-3 400 гривень. Або ж відправити за грати - до десяти діб. До речі, те саме стосується і мітингів під "житлом та іншим володінням осіб". Таким чином Рада зробила спробу убезпечити пікети під офісами чиновників і під вікнами їхніх домівок.

Не можна тепер носити й шоломи і маски. Їх, за рішенням Ради, заборонено використовувати під час мітингів. Так само заборонені і факельні марші. Також на мітинг не можна брати із собою спецзасоби самооборони і взагалі - всі предмети, заздалегідь підготовлені до протиправних дій. Не можна також з'являтися на акціях протесту у форменому або ж схожому на формений одязі. За все це можуть покарати на 150-200 неоподаткованих мінімумів – це 2 550-3 400 гривень. Або ж відправити за грати до 15 діб.

Під заборону потрапили також і намети. За рішенням Ради на мітингах тепер не можна встановлювати будь-які малі архітектурні форми, конструкції, що використовуються як сцена, звукопідсилюючу аппаратуру. За це каратимуть – 250-300 неоподаткованих мінімумів (4 250-5 100 гривень) або гратами – до 15 діб.

Маєш іншу думку? — екстреміст

Окремо депутати відмітили й "екстремістську діяльність". Нею вони називають виготовлення, зберігання, розповсюдження екстремістських матеріалів, висловлювання і заклики такого характеру, фінансування таких дій чи сприяння їх організації. За це карати хочуть на 200-800 неоподаткованих мінімумів (3 400-13 600 гривень) плюс - конфіскація екстремістських матеріалів.

Каратимуть також за публічні заклики до погромів, підпалів, знищення майна, захоплення будівель і споруд, блокування доступу до житла, будівель, споруд, і за виготовлення та зберігання матеріалів такого змісту. Як каратимуть? Обмеженням волі до 5 років або ж її позбавленням на 2-6 років.

Правоохоронці і судді — особливий клан

Система, за якою громадяни спільно, за допомогою соцмереж, впізнавали бійців спецпідрозділів, що незаконно били людей і поширювали про них інформацію – тепер також поза законом.

Так, за збирання, зберігання, використання, знищення і поширення конфіденційної інформації про правоохоронця, його родичів і членів родини, а також за "явно образливу інформацію про них" каратимуть штрафом у 200-400 неоподаткованих мінімумів (3 400 – 6 800 гривень). Або ж виправними роботами до 1 року чи арештом до 6 місяців. Те саме стосується і тих, хто перешкоджатиме правоохоронцю виконувати його службові обов’язки, добиватиметься від нього прийняття незаконного рішення або ж закликатиме до вчинення таких дій.

Співробітники СБУ отримали нові права. Так, тепер вони мають право зупиняти дію і скасовувати ліцензії на провадження господарської діяльності у сфері технічного захисту інформації, проводити перевірки дотримання ліцензійних умов провадження господарської діяльності у сфері технічного захисту інформації на підприємствах, в установах і організаціях. Також СБУ отримало право на доступ на об’єкти інформаційної діяльності та до інформаційних системи органів державної влади, підприємств, установ – незалежно від форми власності - щодо яких здійснюється державний контроль за станом технічного захисту інформації, яка є власністю держави.

Більше того, СБУ тепер зможе порушувати питання про припинення інформаційної діяльності будь-де (телеканал, газета, інтернет-портал) в разі порушення законодавства в сфері технічного захисту інформації.

Ширшими стали права родичів, навіть далеких, правоохоронців, суддів, суддівських апаратчиків. Вони мають право на зброю і спеціальні засоби індивідуального захисту.

Більше того, конфіденційну інформацію про суддів тепер збирати і поширювати заборонено. А ще про їхніх близьких родичів і членів сім’ї. Не можна також ображати суддю, поширювати інформацію, що виявляє зухвалу зневагу до нього, залякувати чи втручатися в діяльність судді. За це каратимуть штрафом – 300-500 неоподаткованих мінімумів (5 100 – 8 500 гривень), виправними роботами до 2 років, або арештом – до 6 місяців, або ж навіть позбавленням волі – до 2 років.

За умисне невиконання вироку, рішення, ухвали, постанови суду каратимуть 500-1 000 неоподаткованих мінімумів (8 500 – 17 000 гривень)

А ще людину тепер можуть засудити заочно, фактично без присутності у суді.