Про це заявила перший заступник глави адміністрації президента Ірина Акімова, повідомляє прес-служба президента.

"Президент буде ставити питання про якнайшвидший перегляд Держбюджету. І мова тут йде навіть не про перший квартал (наступного року) – можливо, це буде навіть раніше", — сказала вона.

За словами Акімової, у прийнятому бюджеті є як позитиви, так і негативи.

Водночас його "дуже важко назвати бюджетом розвитку", оскільки саме видатки на розвиток, передусім на якісні інвестиційні проекти, передбачені в цьому документі "в недостатній кількості".

Акімова нагадала, що в останній момент практично всі видатки на національні проекти – а здебільшого це проекти, засновані на приватно-державній ініціативі із залученням коштів інвесторів, — були урізані.

"Це безумовний негатив, тому що видатки розвитку багато в чому визначають, у тому числі, й темп економічних реформ", — зазначила вона.

Прикладом такого нацпроекту Акімова назвала будівництво перинатальних центрів – суму запланованих на це коштів було зменшено утричі.

"Це не та політика, яку треба вітати стосовно Державного бюджету. Вона не сприяє рішенню важливих соціальних завдань, до того ж завдань, пов’язаних не з поточною діяльністю, а таких, які визначають наші тенденції на багато років наперед", — заявила Акімова.

"Це одна з причин, у зв’язку з якою президент жорстко критикував бюджет у процесі прийняття рішення про його підписання", — підкреслила вона.

Іншим питанням, яке "викликає заслужену критику", вона назвала фінансування регіональних програм.