В останні дні кількість людей, які гинуть, намагаючись втекти зі своїх буремних країн до Європи, сягнула апогею.

14 квітня. Судно із півтисячею мігрантів на борту прямувало з Лівії до Італії. Внаслідок корабельної аварії у водах Середземного моря назавжди залишилось чотири сотні людей.

18 квітня. Корабельна аварія біля берегів Лівії. До дна моря іде судно із майже тисячею лівійських біженців. Сотні людей вважаються зниклими безвісти.

20 квітня. До міжнародної організації з міграції надходить дзвінок про допомогу. У водах Середземного моря втретє за тиждень тоне човен із трьома сотнями африканських мігрантів.

Читайте також: Школяр застрелив вчителя у Барселоні

У Брюсселі кажуть, що відчувають відповідальність за ці катастрофи. Адже люди гинуть намагаючись дістатись берегів Європи.

Особлива увага міністрів звернена до Лівії. Звідти найчастіше вирушають судна контрабандистів із сотнями біженців на борту. Пропозицій у Брюсселя декілька: від звичайних консультацій аж до відрядження миротворців ЄС.

До обговорень дипломатів приєднуються і єврокомісар з міграції, і міністри внутрішніх справ країн Євросоюзу. Адже відповідальність за прийом і допомогу мігрантам ЄС хоче розподілити.

Італія, біля берегів якої найчастіше доводиться рятувати біженців, не готова самотужки рятувати мігрантів і закликає до спільних дій європейців. Його заклик почув Дональд Туск. Він скликав терміновий саміт європейських лідерів.

Подолати проблему нелегальної міграції ураз не вдасться. Передусім через внутрішню ситуацію в буремних країнах, які дають Європі тисячі нелегальних мігрантів.

Із можливих варіантів вирішення — зупинити перевізників нелегальних мігрантів, налагодити ефективну допомогу втікачам та посилити співпрацю з тими країнами, з яких сотні людей змушені утікати.