Про це пише російський "Коммерсантъ" з посиланням на слова дипломатичних джерел у структурах ЄС.

Крім того, Євросоюз може обговорити ідею відключення РФ від системи SWIFT.

Читайте також: Якщо Росію виженуть з SWIFT, на її економіку чекає колапс

Сьогодні цю тему обговорять постпреди країн ЄС у Брюсселі, а завтра - глави МЗС. Рекомендації міністрів будуть винесені на саміт ЄС 12 лютого. Тоді і буде прийнято остаточне рішення з приводу розширення санкцій.

Газової сфери санкції ЄС минулого року фактично не торкнулися.

Тепер це може змінитися, незважаючи на те, що країни ЄС сильно залежать від російських поставок газу. Більшість країн ЄС солідарні в тому, що Росія повинна нести відповідальність за нинішню ескалацію на Україні,
- вважає джерело "Коммерсантъ".

Якщо санкції будуть застосовані до газової галузі, це стане ударом по "Газпрому" і його чинних проектах з освоєння шельфу Сахаліна. Крім того, у російських компаній немає технології великотоннажного скраплення газу, і, якщо доступ до неї буде закритий, майбутнє всіх запланованих СПГ-проектів опиниться під загрозою.

Читайте також: Усе залежить від Меркель, — литовський політолог про санкції проти Росії

Також, за даними агентства Bloomberg, на засіданні в четвер може йтися також про введення обмежень на покупку російських суверенних боргових зобов'язань.

Нагадаємо, в липні ЄС ввів заборону на продаж, постачання, передачу або експорт технологій і устаткування для нафтової галузі, якщо є підстави вважати, що вони будуть використані для розвідки і видобутку на шельфі Арктики або сланцевої нафти. В заборонений перелік потрапили різні види труб для нафто- і газопроводів, бурове обладнання та мобільні вишки, нафтові насоси, а також плавучі і напівзаглибні бурові платформи та судна забезпечення, у тому числі трубоукладачі.

Глави держав та урядів країн-членів Європейського Союзу стурбовані погіршенням гуманітарної ситуації і ситуації у сфері безпеки на Донбасі і звернулися до міністрів закордонних справ з тим, щоб вони пропрацювали можливе посилення санкцій проти РФ. З такою заявою глави держав ЄС виступили 27 січня.