До штурму готові в будь-який момент

За добу після нічної спроби відтіснити активістів міліцією територія протесту перетворилася на історичний об`єкт. Дух козацтва, навички будувати укріплення та барикади матеріалізувалися в сучасних українцях, і Майдан Незалежності за лічені години перетворюється на Київську січ.

Барикади, які споруджені навколо Майдану, очевидно, це є оборонні споруди. Основний вид воєнного мистецтва – це було спорудження воєнних таборів. Раніше це були вози, на вози насипалася земля, потім виривалися рови, будувалися, насипалися вали, засіки робилися, - розповідає доктор історичних наук Тарас Чухліб.

"Тут зібралися козаки з усієї України. тут зараз всі рівні. Генерали і всі стоять рядовими", - каже козак Володимир (Отаман Гора).

Загін самооборони на Майдані сформували колишні військові, ветерани війни в Афганістані, учасники бойових дій в інших країнах, козацтво та добровольці. Розподілені по периметру центральної площі, вони охороняють територію і готові до штурму в будь-який момент. Тут чітка, майже військова організація.

Учасники самооборони згруповані за козацькою структурою. Оте як в козацтві: сотні, десятки. І за кожною сотнею закріплена та чи інша, скажімо, ділянка оборони чи захисту на площі, де відбуваються мирні заходи. Це можуть бути сотні, котрі мають 50-70. А є сотні, котрі мають 200-300 осіб. За козацькою традицією сотню очолює сотник, - ділиться заступник коменданта Євромайдану, викладач бойового гопака Микола Величкович.

"На Гетьманщині були полки і сотні, як адміністративно-військові організації. І на Січі були курені і десятки. В цьому випадку ми бачимо, що тут поєдналися і традиції Запорізької січі і традиції Гетьманщини, коли сотні діляться на десятки, коли десяток – це, по суті, курінь", - Тарас Чухліб.

Майдан обороняють понад 300 козаків

До зовнішньої оборони Майдану долучилися понад 300 козаків з різних організацій та областей України. Вночі чергують понад 150. Кажуть, головне завдання - втримати "Беркут", доки заховаються студенти і жінки, які перебувають на Майдані.

Майдан, а це – дух наших пращурів, козаків вольності Запорізької січі, нарешті пройняв душі наших українців. Стали, прийшли на Майдан. І це, по суті справи, це – Січ, Київська Січ, - вважає Верховний отаман Чорноморського козацького війська (Одеса) Анатолій Петько.

"Порівнюють Майдан з Січчю. Це прихисток для тих, хто біжить від насильства і переслідувань. Це абсолютно вільна територія, яка не визнає якихось над вождів, але в той же час демонструє дивовижну згуртованість, самоорганізацію", - розповідає доктор філософських наук, релігієзнавець Віктор Єленський.

Міліцейські підрозділи мають спеціальну підготовку, кийки, газ, світло-шумові гранати. В захисників Майдану - лише каски на головах. Загін самооборони нині налічує понад три тисячі чоловіків. Охороною порядку всередині займається громадський сектор. Тут діляться на групи і стежать, чи не має на Майдані провокаторів. Така собі контррозвідка. Кажуть, не рідко доводиться бачити на Майдані міліціонерів у цивільному.

Під час виконання державного гімну вони просто собі говорили, при чому навіть і нецензурно. Це було для нас дуже дико і неочікувано, - каже керівник охорони громадського сектору Назар Мухачов.

Польова каплиця в центрі Євромайдану

Порядок, виведення неадекватних - це теж безпосередньо наші обов'язки. Зазвичай, у нас протягом дня стоїть від 15 до 20 людей. З приходом вечора кількість охорони ми постійно збільшуємо, останні ночі близько 50-60 людей, максимально стояло 62. Ввечері ми займаємося координацією всього Майдану, це пов'язано з тим, щоб не допустити паніки, грамотно вивести людей на випадок штурму, скоординувати так, щоб всі масово не побігли в одне місце, а не було проривів в іншому, - пояснює керівник охорони громадського сектору Назар Мухачов.

В сучасній січі є стратегічний об'єкт - генератор, електричне серце, що забезпечує життя всієї інфраструктури. Його також охороняють волонтери громадського сектору.

Ну десь на добу у нас витрачається 200 літрів бензину і 100-150 літрів солярки. На 90 з гаком відсотків це пожертви людей, які нам привозять, хто приносить просто в маленьких пляшках, хто приносить в каністрах, з Лексусів вигружає, люди заможні допомагають, дехто дає нам карточки, і ми самостійно по тих карточках заправляємося по АЗС, - розказує пан Святослав.

А от живе серце Майдану, яке теж забезпечує життєдіяльність спільноти - церква. Тут, у польовій каплиці, відправляють службу майже безперервно.

"На Майдані щонайменше два рази на день моляться. Вранішня о 8-й годині, та о 22 годині, трохи буває пізніше – вечірня молитва. Крім того, час від часу буває навіть двічі на день звершуються молебні, а в неділю на сцені літургія о 8-й годині. Тут служать і православні, і греко-католики, і моляться протестанти також", - каже Віктор Єленський.

В реєстрах ми зустрічаємо капеланів, які проводили службу, молитви. На Запорозькій січі були похідні козацькі церкви і священики. До речі, священики на Запорізькій січі призначалися з Межигірського монастиря, - Тарас Чухліб.

Історичні паралелі: Чи здасть Київська січ позиції?

Межигірський козацький монастир у 30-ті роки минулого століття зруйнували більшовики. Землі, на яких був монастир, тепер належать до дачі-резиденції Віктора Януковича.

Капелани, які є з мітингувальниками, вони виконують приблизно таку ж функцію, як виконували священики на січі. Вони надають намети, вони надають обігрів, вони надають їжу, і це стосується всіх церков, які є навколо Майдану. Наприклад Римо-католицького костелу, Української православної церкви в єдності з Московським партріархартом в Олександрійській лікарні, Греко-католицька церква. Також бачили з кримськими татарами приїжджав муфтій, - розповідає Єленський.

Сьогодні, після угод з Москвою та фактичного ігнорування президентом протестного руху, постає головне питання - чи здає свої позиції стихійно, але чітко організований Майдан. У 1775-му році Запорізьку Січ взяло в облогу російське військо. Козакам було обіцяно, що в разі відмови від опору, вони зможуть вільно розійтися по домівкам і жодних покарань не буде.

"Після фактичного відкриття воріт Запорізької січі і входу туди війська Московського майже всі старшини були заарештовані. Частина козаків зазнала утисків. І після цього фінал був досить жорстоким. З одного боку, старшини не тільки були утиснені, але й частина них були покарані так, що опинилися за Уральським хребтом", - нагадує доктор історичних наук Віталій Щербак.

Аби не повторити сумну долю пращурів, сьогоднішні козаки шукають чіткого розуміння, чому і для чого не залишають місце спротиву.

Ми не звикли, що коли нас б'ють, ми просто йдемо, ми починаємо боротися, у нас ця звичка ще є, у росіян її немає... Ми країна бунтів, якщо ви подивитеся нашу історію, ми бунтували завжди: проти влади, імперії, проти своїх панів...Опозиції дуже важко на Майдані, тому що формат, який чекає Майдан, а це Майдан безкомпромісної боротьби, опозиція поки що не не дуже для себе освоїла, їй більш комфортно за столом переговорів, - вважає політтехнолог Сергій Гайдай.