Верховний представник із закордонних справ і політики безпеки ЄС Кетрін Ештон виступила в п’ятницю із заявою за підсумками своєї участі в міжнародній зустрічі "Друзів сирійського народу" в Тунісі.

Вона підкреслила "переконливо широкий відгук" держав і організацій, який відображає прагнення міжнародного співтовариства "знайти таке рішення сирійської кризи, яке відповідало б вимогам і сподіванням сирійського народу".

"З самого початку повстання ми засудили режим Асада за репресії, жорстокість щодо цивільного населення і порушення прав людини. Сьогодні ми знову закликаємо припинити насильство у Сирії. Обурлива ситуація в Сирії вимагає термінового вирішення, щоб полегшити страждання народу", — заявила Ештон.

Вона підкреслила "ключову роль" Ліги арабських держав у цьому процесі і підтвердила підтримку плану ЛАД.

"Для успішного політичного переходу в Сирії також життєво важливо, щоб сирійський національний конгрес і групи опозиції узгодили набір загальних принципів спільної роботи з побудови згуртованої, процвітаючої та вільної Сирії, в якій поважалися б права меншин. Ми знову закликаємо опозицію до узгодження дій", — йдеться в заяві.

Ештон виділила як найбільш термінову та невідкладну задачу забезпечення поставок продовольства і медичної допомоги.

"Армія та збройні сили повинні покинути всі міста і відкрити безперешкодний доступ в них гуманітарним організаціям та представникам ЛАД", — йдеться в заяві.

Також наголошується, що Єврокомісія відіграє найважливішу роль і вже виділила термінову допомогу.

"Що стосується санкцій, то я сьогодні оголосила, що в понеділок ми розширимо наші обмежувальні заходи, і попросила моїх колег приєднатися до цих зусиль", — підкреслила Ештон.

Глава зовнішньополітичного відомства ЄС дала високу оцінку ролі "нового, вільного і демократичного Тунісу" як організатора конференції.