Не про миротворчий контингент, а про посилення спеціальної моніторингової місії ОБСЄ говорять сьогодні в ЄС як про першочергове завдання. Там вважають, що саме така місія потрібна Україні на етапі того хиткого перемир'я, що встановилося на Сході. Очільниця дипломатії ЄС Федеріка Могеріні перед неформальною зустріччю голів МЗС у Ризі розповіла, що веде про це перемовини з генеральним секретарем ОБСЄ Ламберто Заньєром.

Як саме можна посилити місію неозброєних спостерігачів, в ефективності та неупередженості якої неодноразово сумнівалися в Україні? Німеччина, країна-учасниця нормандської четвірки, пропонує збільшити кількість спостерігачів і надати краще обладнання.

Експерти погоджуються з тим, що місію ОБСЄ в Україні потрібно як чисельно збільшити, так і краще оснастити, зокрема забезпечити великою кількістю нових безпілотників. Крім того, відзняте з їх допомогою відео могли б обробляти в Центрі сателітного спостереження в Іспанії.

На думку брюссельських експертів, зовсім виключати Росію з місії ОБСЄ не можна, оскільки це далі поглибить взаємну ворожнечу, а контрольовані нею сепаратисти на знак помсти взагалі не підпускатимуть до своїх дислокацій спостерігачів.