Під час обговорення долі Національного заповідника "Херсонес Таврійський" у Севастополі, що входить до спідщини ЮНЕСКО, і збереження якої ускладнюється анексією Криму, зарубіжні колеги підтвердили Міністерству культури України, що визнають виключне право України на володіння пам'яткою, а Крим є українською територією, тому обговорення питань щодо пам'ятки відбуватиметься виключно за участі України.

Ми отримали запевнення зарубіжних колег про те, що ЮНЕСКО буде діяти тільки відповідно до резолюції ООН. Цей документ визначає Крим як територію України. Всі обєкти ЮНЕСКО, які розташовані там, є українськими. Всі перемовини з приводу них повинні вестися виключно за участі української сторони,
— зазначила Островська-Люта.

За словами урядовця, Мінкульт ще раз отримав запевнення про те, що звіти, моніторинги і обстеження "Херсонеса Таврійського" будуть здійснені тільки із залученням України.

Нагадаємо, міністр культури України Євген Нищук заявив, що окупаційна російська влада в Криму планує перевезти з півострова тисячі музейних експонатів в Ермітаж і інші музеї в РФ. За його словами, в автономії з 32-х об'єктів шість належать українській культурній спадщині ЮНЕСКО: це Херсонес, Бахчисарай, Феодосійська фортеця та інші. Тепер звідти будуть вивозитися тисячі безцінних музейних експонатів. Їх хочуть забрати в Ермітаж і інші російські музеї.