За цей рік він пережив 32-денне голодування, численні відмови у клопотаннях, а всі допитані свідки стали на його бік.

“Коли Юра вийшов з голодування, він пояснив свій крок, він сказав, що я не збираюсь дарувати владі свою смерть, я не хочу, щоб їм легко все це зійшло з рук, я просто ціною свого здоров’я показав світу, що робиться в цій державі”, - каже дружина Ю.Луценко Ірина Луценко.

“Те що написано судом, воно навіть при Радянському Союзі проходило важко. Там написано, що він не признає свої провини, друге вони написали, що він відмовляється давати свідчення, третє - головне, що він повільно читає матеріали справи”, - каже адвокат Ю.Луценка Ігор Фомін.

Одне із висунутих екс-міністру звинувачень - він незаконно оформив на роботу свого особистого водія та дав йому спеціальне звання працівника міліції. Втім, як виявилось, цю практику використовують й нинішні міністри МВС.

“Яке звання отримує водій, коли він приступає до служби як водій міністра? – Звичайно, вони мають спеціальне звання співробітника міліції”, - каже перший заступник міністра МВС Сергій Черних.

Допитані 49 із майже 150 свідків у суді заявили - Луценко не давав їм незаконних вказівок. Вони відмовились від показів, які давали на досудовому слідстві, мовляв, тоді говорили під тиском слідчих. Прокурори ж та представники влади твердять одне - суд у всьому розбереться.

“Давайте з повагою ставитись до суду, і я дуже раджу уважно читати вироки, і дивитись на доведені факти, з тим, щоб потім давати оцінку”, - каже міністр юстиції Олександр Лавринович.

“Луценко сидить суто з політичних мотивів, він відібраний як один з лідерів опозиції, відібраний для так званої показової порки”, - каже народний депутат НУ-НС Олесь Доній.

Політичною справу Луценка називають і представники Ради Європи, закликаючи у резолюціях українську владу звільнити екс-міністра. Втім, зокрема, у Генпрокуратурі щодо в`язня вже визначились. Не чекаючи судового вироку.

“Луценко скоїв злочин, перш за все посадовий, і повинен за це відповісти”, -каже заступник Генерального прокурора України Ренат Кузьмін.

Такі заяви представника ГПУ свідчать про тиск на суд, - зауважують правозахисники й адвокати.

“Прокуратура, яка має повноваження впливу на суддів, вона має право ініціювати дисциплінарне провадження проти суддів, наприклад, звільнення їх з посади, коли вона такі речі заявляє в особі судді. Суддя вмотивовано може побоюватися, що якщо він скаже, що Луценко не винний, то його знімуть з посади”, - каже директор Української Гельсінської спілки з прав людини Володимир Яворський.

Тим часом, захист екс-міністра не втрачає надію знайти справедливість у Європейському суді з прав людини.

“Я вважаю, що єдиний зараз для нас доказ, який дасть нам можливість ще звернутися до суду з тим, щоби суд був змушений змінити міру покарання – це тільки рішення Європейського суду з прав людини”, - каже адвокат Ю.Луценко Ігор Фомін.

До Страсбургського суду адвокати Луценка звернулися на початку поточного року, оскаржуючи рішення про арешт екс-міністра. І доки захист чекає рішення, Печерський суд продовжує допитувати свідків у справі. Їх залишилась майже сотня.