"У нас сьогодні перша проблема - фінансова ізоляція. В Україні не працює жодна міжнародна фінансова програма, а це - "жовта картка". Тобто ще не виганяють з поля, але вже є серйозне попередження", - розповів Ющенко.

Додав Президетнт, що в України немає співпраці ні з Міжнародним валютним фондом, ні з Європейським банком ресурсів, ні з Європейським інвестиційним банком. Тому чекати на фінансову допомогу від цих інституцій підстав немає.

Підкреслив Ющенко, що залишається проблема дефіциту бюджету та дефіциту платіжного балансу.

"Ми маємо дуже серйозний дефіцит платіжного балансу. Наступний рік у нас починається з того, що ми повинні повернути 5 мільярдів тих кредитів, які брала Юлія Тимошенко під 27-28%. Я думаю, що до цього платежу жодна допомога міжнародних фінансових організацій до нас не прийде", - зазначив Ющенко.

Вперше склалася ситуація, що валютні резерви менші, ніж синтетичні борги уряду і центрального банку перед міжнародними інвесторами, наголосив Віктор Ющенко.

Ющенко наголосив, що він не бачить оптимістичного виходу з ситуації.

"Ці процеси уже некеровані, бо я не чую серйозних відповідей на ці виклики. Міжнародні експерти виставляють Україні четверте місце в світі по переддефолтному стану. Це абсолютно правильна реакція, бо такими є причинні фактори. Думаю, що запасів міцності залишилося не так багато", - вважає він.

До слова, третій український Президент переконаний, що ані чинний Глава держави Віктор Янукович, ані екс-прем'єр Юлія Тимошенко не мають щирого інтересу до розвитку демократії і реформ в Україні.