Ставки податку на нерухомість встановлюють сільська, селишна або міська рада в таких розмірах за 1 квадратний метр житлової площі об'єкта житлової нерухомості:

— для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 квадратних метрів і житлових будинків, житлова площа яких не перевищує 500 квадратних метрів ставки податку не можуть перевищувати 1% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року;

— для квартир, житлова площа яких перевищує 240 квадратних метрів, і житлових будинків, житлова площа яких перевищує 500 квадратних метрів, ставка податку становить 2,7% розміру мінімальної зарплати;

Нагадаємо з 1 квітня 2012 по 30 червня 2012 розмір мінімальної заробітної плати становить 1 094 гривні.

До об'єктів житлової нерухомості Кодексом віднесені: житлові будинки, призначені для постійного проживання та житлові будинки садибного типу, прибудови до житлових будинків, квартири, котеджі, кімнати у багатосімейних (комунальних) квартирах, дачні та садові будинки.

Не є об'єктами оподаткування: житлова нерухомість, що знаходиться в державній власності або у власності територіальних громад, житлова нерухомість, що знаходиться в зонах відчуження і обов'язкового відселення (у Чорнобильській зоні); нерухомість дитячих будинків сімейного типу, садові або дачні будинки (але не більше одного такого будинку для одного платника), житлова нерухомість, що належить багатодітним сім'ям, які виховують трьох і більше дітей (включаючи усиновлених), але не більше одного об'єкта на таку сім'ю, гуртожитки.

Пільги зі сплати податку на нерухоме майно передбачаються у вигляді зменшення бази оподаткування об'єктів житлової нерухомості і повного або часткового звільнення від сплати податку. Так, зменшується база оподаткування перебуває у власності квартири — на 120 кв. м, житлового будинку — на 250 кв. м. Таке зменшення надається один раз за базовий податковий (звітний) період і застосовується до житла, в якому платник податків зареєстрований в установленому законом порядку, або до будь-якого іншого об'єкту його житлової нерухомої власності — за вибором платника.