Водночас, у відомстві готуються до ще сильніших морозів з 1 лютого. Найхолодніше, кажуть, буде у Північних та Північно-Східних областях країни.

Померло всього 18 осіб, у тому числі в лікувальних закладах 4, в будинках – 2, і на вулиці – 12. З усіх цих 18 осіб, які вважаються померлими, це ще не значить, що вони померли від переохолодження, тобто їх знайшли на вулиці, а причина смерті буде встановлена судмедекспертами”, - сказав Микола Чечоткін (Управління оперативно-чергової служби МНС України).

Наразі по всій території України працює півтори тисячі пунктів обігріву. Один із таких у Києві, недалеко від залізничного вокзалу. Сюди приходять безхатченки випити чаю, поїсти каші та отримати медикаменти.

“Люди, в більшості, ходять з залізничного вокзалу, які чекають на роботу, стоять там, мерзнуть, приходять сюди, знають, що тут можна поїсти, приходять сюди гріються і знову чекають роботу. Десь півгодинки-півтори гріються, ну вночі дозволяємо погрітися довше - пару годинок люди сидять, також допомагають нам, можуть підкинути дрова”, - розповідає працівник МНС України Артем Пономаренко.

Тут працівники МНС чергують по змінах цілодобово, постійно привозять продукти, медикаменти та рубають дрова. Кажуть, щодня у намети приходять одні і ті ж самі люди.

Через сильні морози на позачергові канікули в багатьох областях пішли школярі.

“Прийняли рішення призупинити навчання в дошкільних закладах, в навчальних закладах до встановлення температурного режиму, який дозволяє дітям навчатись в освітніх закладах. При чому, закцентована увага, щоб опалення не вимикати, бо потім може бути проблема з системою опалення і зараз ми моніторимо ситуацію”, - каже начальник управління освіти Івано-Франківської ОДА Зінаїда Болюк.

Медики ініціативу з вихідними для школярів підтримують.

“До 10 градусів морозу здорові діти повинні, можуть гуляти, хворі діти - до міну 5”, - каже головний педіатр області Лідія Сенюта.

Потерпають від холоду люди і за межами України. Так у Польщі жертвами 26-градусних морозів стали щонайменше 10 осіб.

Ще три особи загинули у центральних районах Сербії. Кілька вважаються зниклими безвісти. Про надзвичайну ситуацію оголошено в 14 муніципалітетах країни.

По одній людині замерзли у Болгарії та Чехії.