Україна задумалась

Україна задумалась про миротворців для Донбасу. "Блакитні" каски могла б відправити ООН, хоча для цього доведеться переконати Росію не накладати вето, яким Москва справно користується у питаннях щодо України. Все ж, конфлікт на Донбасі — це не перший виклик для миротворців у Європі. У Старому світі вже встигли кілька разів скористатись миротворцями.

Право вето Росії

До допомоги миротворців вдаються тоді, коли інші методи впливу, якщо економічні чи політичні — недостатні. Чи відправляти блакитні каски встановлювати мир у певній країні – одноголосно вирішує Рада безпеки ООН, у якій Росія має право "вето". Цим правом Москва користувалась понад 30 разів, блокуючи будь-які резолюції щодо України. До того ж, Кремль може зажадати ввести своїх миротворців у склад міжнародної місії.

Читайте також: Попасна біля Дебальцевого під обстрілами

Загалом ж, миротворців набирають зі складу збройних сил країн-членів ООН та спостерігачів. Україна, зокрема, активний учасник таких місій у Ліберії, Конго, Лівані та багатьох інших країнах. Цього разу "блакитні каски" можуть з'явитися в Україні. Так вирішив український Радбез, тепер слово за ООН. Для європейського континенту це може стати четвертою миротворчою місією ООН.

10 років миротворчих місій в колишній Югославії

10 років миротворці перебували на території колишньої Югославії. Пізніше місія розширилась на землі теперішньої Македонії, а також Боснії та Герцеговини. Тут "блакитним каскам" вдалося відвернути повномасштабну війну на Старому континенті — інструмент миротворців виявився ефективним. Загальна чисельність місії, включно із цивільним персоналом нараховувала 44 тисячі осіб. За 10 років місії миротворці втратили близько 200-от "блакитних касок". Вони зазнавали нападів від усіх учасників конфлікту.

Миротворці в Грузії та Косово

Були безбройні миротворці і в Грузії — після припинення вогню в Абхазії. Сумарно — півтисячі військових спостерігачів та цивільного персоналу. За 16 років тут загинуло 11-ро з них. Втім, конфлікт так і залишився в замороженому стані.

Вже 16-ий рік миротворці діють на території невизнаного Косова. Спершу місія ООН сприяла поверненню біженців, відновленню інфраструктури. Зараз — стежить за безпекою. Завдяки миротворцям Балкани стали спокійними, хоча для цього довелося чекати більше десятка років.