“Даним законопроектом народні депутати забороняють курити в усіх громадських місцях – в лікувальних закладах, культурних закладах, в метро, на зупинках, в Верховній раді, в ресторанах, в кафе, в барах і так далі”, - каже голова Комітету ВР з питань охорони здоров’я Тетяна Бахтєєва.

За даними ВООЗ в Україні щороку помирають понад 100 тисяч курців, з них більше 10% - пасивні. Медики вважають, що звільнення громадських приміщень від тютюнового диму сприятиме виходу з демографічної кризи та поліпшить здоров’я нації. Однак в добрі наміри авторів законопроекту вірять не всі депутати.

“Чим займаються ті, хто надихають на створення таких законів? І хто їх, реально, пише? Хтось відпрацьовує гранти, а хтось дуже хитро і красиво - це навіть є конкретні люди, стараються відвернути цим увагу від проблеми з метадоном, або проблеми з прямим лобіюванням алкоголю. Чогось нікого не цікавить, що наші діти спиваються, але всіх хапає те, турбує, що десь дорослий дядечко, в якомусь там окремому спеціальному ресторані чи клубному закладі викурить сигару”, - каже народний депутат Тарас Чорновіл.

Громадська ініціатива "Права курців" має намір оскаржити в суді заборону на тютюнопаління в громадських місцях. Мовляв, це є порушенням прав і свобод українців, які гарантовані Конституцією.