Про відповідальність за активність у соцмережах пише "Настоящее время".

27-річний британець Трой Гаррод "лайкнув" фото джемпера з вовками, за це його через кілька днів звільнили з книготоргівельної компанії. Можливо, начальство вирішило, що фото розмістили в інтернеті, щоб висміяти власника джемпера.

Росія

Жителька Єкатеринбурга 46-річна Катерина Вологженінова мала необережність лайкнути та поділитись "Вконтакте" інформацією про війну в Україні. Тепер відбувається суд на жінкою. Їй інкримінують розпалювання міжнаціональної ворожнечі. Єкатерину можуть позбавити волі на термін до 4 років.

Через розміщення на сторінці "Вконтакте" фотоколажу, де зображений російський прем'єр Дмитро Медведєв в папасі і підписано: "Смерть російській гадині", активіста партії ПАРНАС Дмитра Семенова звинуватили в екстремізмі і засудили до штрафу.

Чиновниця Євгенія Ільїна підтримала протест проти оптимізації шкіл, лайкнувши і прокоментувавши відповідний пост "Вконтакте", за що жінку звільнили.

Азербайджан

Лайкнувши пост у Facebook, де критикували владу, азербайджанські дипломати не очікували, що їх будуть переслідувати, тепер вони не можуть повернутись у країну. Батька одного з цих дипломатів, посла Азербайджану в Україні, також відкликали.

Киргизстан

20-річний Абдулла Нурматов поставив "клас" в "Однокласниках" під повідомленням на підтримку впливового богослова, засудженого на 5 років за екстремізм. Після цього його затримали і звинуватили у зберіганні екстремістських матеріалів. Йому загрожує позбавлення волі на термін від 3 до 5 років.

Туреччина

За лайк у соцмережах критики чинного президента журналіст Яшар Елма отримав 23 місяці в'язниці умовно. Поліція була вдома у Яшара вже за півгодини після того, як він вподобав пост.

США

Навіть у цій країні, яка вважає себе найдемократичнішою, висловлювати вільно свою думку може бути небезпечно. Деякі компанії залишають за собою право звільнити, чи оштрафувати свого співробітника за "неправильний" лайк.

Нагадаємо, Президент США Барак Обама нарешті зареєструвався у Facebook.