Страйк шахтарів

- Думаю, Росія захоче використати цю ситуацію (страйк шахтарів). Вони будуть тестувати нашу правоохоронну систему, систему безпеки, дивитись як реагують на ці події наші силові підрозділи, і диверсії та теракти не виключені. Страйкувати під час війни – морально не гідно. Пікетувати державні органи працівникам приватних шахт – парадокс.

Обвинувачення Савченко

- Сьогодні вся російська державна машина, починаючи від Путіна і закінчуючи чиновниками-клерками, має піти під суд. Чому Путін "розігрує цю карту"? Він робив це задля того, щоби залякати українських військових, українських чиновників, а потім ситуація дивом вийшла з-під його контролю. Зараз Савченко – це дуже мужній символ України. Все це, в остаточному рахунку, вилізе "боком" для Росії і коли РФ судитимуть міжнародним судом за військові злочини – вони ще згадають як поводилась Савченко під час цього процесу.

Саміт Україна–ЄС

- Зараз ідуть напружені дискусії, тому що є держави, які хочуть більше заохотити Україну, є держави, які не готові аганжуватись аж так глибоко в цю ситуацію. Тому зараз ми не можемо сказати, яка саме лінія переможе, але обов'язково якийсь позитивний меседж Україні має надійти, тому що Захід розуміє, що Україна зараз фактично воює за них.

Перспективи євроінтеграції

- Ключовим у ЄС є держави. Тому єврокомісарів обирають на 5 років, можуть достроково переобирати. Ключовий вектор задають зміни серед держав. Хотів би навести лише один приклад. Наприклад, 2002 рік – країни Балтії навіть уявити не могли, що вони стануть членами ЄС раніше, ніж за 10-20 років, а стали через 2. Все відбувається достатньо динамічно, швидко і навіть єврокомісари не завжди все передбачають.

- У ЄС найважливіше не стільки формальне членство, як ті свободи, які дає ЄС – це свобода інвестицій, свобода торгівлі, свобода вільного пересування людей і участь у виробленні спільної політики. Тому для нас від ЄС потрібно: свобода інвестицій та вільна торгівля.

Переговори із Францією

- Візит Порошенка у Францію є справді дуже важливим, враховуючи те, що Франція є членом "нормандської четвірки". Крім того, Франція – це член Ради безпеки ООН, яка може голосувати у важливих питаннях. Ну і нарешті, у ЄС – це дуже важлива країна.

Переговори із "ЛНР" та "ДНР"

- Мінські домовленості не виконуються, тому що Росія дає вказівку дестабілізувати, підривати і т.д. Росія сподівається виснажити Україну цим конфліктом. Всі представники "ЛНР" та "ДНР" – це суща фікція, їхня вага – ніщо. По суті, Захарченко є прес-секретарем російських окупаційних військ.

Мотопробіг росіян у Польщі

- Я думаю, що поляки вирішили бути трошки вище. Вони розуміють, що ніякі війська на країну НАТО не нападуть. Скільки було б "вилито жовчі" і ще чогось в разі, якщо б не пустили російський мотопробіг. Це спроба дозволити російській пропаганді "захлинутися у власній жовчі".