"Війна, безсумнівно, прискорила процес формування української національної ідентичності, яка заснована на прагненні вирватися з Росії та приєднатися до Європи. Прибалтика теж сформувала свою ідентичність і нову державність за рахунок відриву від Радянського Союзу", — розповіла Шевцова в інтерв’ю виданню colta.ru.

Експерт вважає, що Майдан показав наявність в Україні громадянського суспільства, а самі українці довели, що вони є більшими європейцями, ніж самі європейці.

Європейці надали перевагу прагматизму, а не принципам, і тепер не знають, що з Україною робити,
— зауважила політолог.

"Український прорив став для Заходу несподіванкою. Європейці довго шукали формулу політичної угоди, щоб, з одного боку, дати надію Україні на якусь аморфну ​​інтеграцію, а з іншого — не дратувати Володимира Путіна і, отже, залишити Україну у сфері впливу Москви", — пояснює Шевцова.

Читайте також: Україна не погодилась бути державою "на повідку", — Шевцова

На її думку, поворотним фактором стало збиття малайзійського "Боїнга", що змінило позицію європейських лідерів. Після цього, наголосила експерт, Захід почав шукати шляхи стримування Росії.

"Ліберальні демократії все ще не можуть вирішити, як включити Україну в своє поле. Але збільшується розуміння того, що Україна в "сірій зоні" — це генерування нестабільності", — вважає політолог.

До слова, професор університету Джорджа Мейсона Марк Кац прогнозує, що на Путіна можуть чекати 3 конфлікти одночасно.