За словами радника, Президент України продовжує роботу, щоб виробити світову проукраїнську коаліцію. Україні зараз важливо, щоб її позицію підтримала максимальна кількість країн, при чому ця позиція повинна стосуватись не лише моральної, політичної і правової, а й фінансової, технічної і військової підтримки.

Очевидно, що перемир’я для нас повинно завершитись тим, що ми переозброїмо наші Збройні сили, щоб воювати з тою технікою, з якою можна воювати в двадцять першому столітті,
— каже народний депутат.

Щодо законів, які проголосували в парламенті 16 вересня — це правова, або радше політична декларація того, що Україна готова до наступних кроків реалізації мирного плану Порошенка.

"Ми чітко продемонстрували готовність говорити про те, що можемо піти на певні компроміси, але ці компроміси в законі. Вони можуть бути зреалізовані, коли територію України покине останній російський солдат, коли на території України перестане вестись війна, коли буде здана зброя", — зазначив Томенко.

Всі сьогодні на стороні України,
— наголосив радник президента.

"Багато розмов щодо закону про амністію. Є виключний перелік тих людей, які не можуть потрапити під амністію. Звичайно, це не можуть бути ті, хто вбивав, ґвалтував, паплюжив українську символіку", — розповідає Микола Томенко.

Ми теж готуємось, нам потрібна "передишка",
— говорить депутат.

Він також сказав, що з повагою ставиться до тих людей, що прийшли під Адміністрацію Президента України. Але є й люди, які вимагають перемир'я і миру.

Є 70%, які вимагають формат забезпечення миру,
— каже Томенко.

"Не можна працювати лише в одному режимі. Ми працюємо в двох режимах – шляхом мирних переговорів та у військовому плані", — повідомив політик.

Томенко каже, що Україні потрібен час, щоб переконати терористів у тому, що українці не "американська найманці", як вони кажуть, а їхні побратими.

Захищати Україну треба не білбордами, а фінансовою підтримкою та власною участю,
— наголосив депутат.

Він додав, що переговори з агресором потрібно проводити "вчотирьох" або "втрьох": Сполучені Штати Америки, Європейський Союз, Україна та Росія, або інші варіанти.

Треба дивитись на документ, як на черговий крок мирного плану,
— каже депутат.

Щодо таємного голосування – за словами Миколи Томенка, була несподіванка. Рішення було правильним, але варто було робити відкрите засідання, тоді б не виникало зайвих питань.

"Мусимо паралельно працювати з мирним і військовим планами. В будь-якому плані ми зобов’язані українську державу захищати", — наголосив Томенко.

Нагадаємо, до Сенату США внесено рішення щодо надання Україні зброї. Просити про допомогу зброєю Порошенко збирається й у Канаді.