“Через Конституційний суд, чи може хай депутати самі, якщо вони вже одумалися приймають таке рішення, але дійсно це єдина норма, яка безсумнівно ставить під сумнів юридичну легітимізацію майбутніх виборів”, - каже голова Комітету виборців України Олександр Черненко.

Паралельне балотування вигідне насамперед партіям з рейтингом на межі прохідних 5%, зокрема комуністам та литвинівцям, - переконаний політолог Володимир Фесенко. Скасування ж суперечливої норми ближче до дня голосування - на руку партії влади.

“Це різко підбиває потенціал опозиції на мажоритарних округах, оскільки опозиція домовилась про формування списку спільних кандидатів на мажоритарних округах, і вони сподіваються отримати більше мандатів”, - каже політолог Володимир Фесенко.

Офіційно про бажання звернутися за роз`ясненням до КСУ депутати не заявляли. В опозиції кажуть, навіть якщо суд і визнає норму неправомірною - у Верховній Раді закон змінювати не варто. Інакше, під приводом приведення закону у відповідність Конституції, більшість перепише й інші положення - щодо мажоритарних округів, процедури зняття кандидатів і дільничних комісій.

У Партії регіонів переконують, змінювати компромісний закон не планують. Однак, не виключають правок у майбутньому, натякаючи на недосконалість правил, зокрема в частині зняття кандидатів.

Нагадаємо, компромісний закон про вибори Верховна Рада ухвалила конституційною більшістю у листопаді минулого року. Документ, зокрема, повертає змішану систему виборів, встановлює 5% прохідний бар’єр, а також забороняє участь у голосуванні блоків політичних партій.