Рейтинг Франції — найбільшої економіки ЄС — знизився з найвищого рівня на один щабель до "АА+" — з "негативним" прогнозом. Борговий рейтинг Італії впав до "BBB+" з "A", а Іспанії — до "A" з "AA-". Рейтинг Австрії знаходиться на рівні "АА+" з "стабільним" прогнозом. Усього агентство здійснило рейтингові дії відносно 16 країн єврозони. Найвищий кредитний рейтинг "ААА" зберегли, зокрема, Німеччина, Фінляндія, Люксембург і Нідерланди.

S&P ще в грудні попереджало про можливість зниження кредитного рейтингу провідних країн єврозони.

"Це не найкращі новини, але і не катастрофа. Рейтингові агентства не визначають політику країни", — заявив міністр фінансів Франції Франсуа Баруен після екстреної наради Президента Ніколя Саркозі з главою французького кабінету і ключовими міністрами.

Негативно на дії S&P негайно відреагував Брюссель.

"Переконавшись, що момент не був обраний на авось, я висловлюю жаль щодо помилкового рішення, прийнятого сьогодні щодо рейтингів великої кількості країн зони євро, особливо в той час, коли всі рішуче по всіх фронтах борються з кризою", — заявив заступник голови Єврокомісії з економіки і монетарної політики Оллі Рен.

Повідомлення про зниження кредитних рейтингів з’явилися на тлі нових тривожних звісток з Греції. 13 січня, зокрема, стало відомо про те, що переговори між урядом Греції та комерційними банками про можливе списання 50% її заборгованості зайшли в глухий кут, на що ринки відреагували падінням.

Ця угода є однією з умов для отримання чергового траншу надзвичайної позики від Міжнародного валютного фонду і Євросоюзу. Якщо ці гроші не надійдуть, Греція може оголосити дефолт і вийти з єврозони.