Так як це тільки теоретичні перспективи, за умови інвестицій у розмірі 18-20 мільйонів доларів із 2014 року Україна зможе отримувати близько 10 мільярдів кубометрів газу, який є дешевшим за російський.

Після зустрічі з міністром енергетики і вугільної промисловості України Юрієм Бойком єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер заявив, що Україна зможе почати реверсивні постачання газу зі Словаччини.

Як відомо, необхідність постачання газу зі Словаччини виникла у зв'язку з надто високою вартістю російського палива: РФ продає газ по $ 430 за кубометр, а в Європі його можна придбати по $ 360-380. Саме про таку ціну йшлося в рамковій угоді між НАК "Нафтогаз України" і німецькою RWE, підписаний у травні 2012 року. Тоді сторони домовлялися про постачання 10 мільярдів кубометрів. Додаткові ж обсяги дешевого газу з Європи можна буде отримувати і через споруджуваний у Польщі LNG-термінал, який ймовірно зможе приймати зріджений газ з Близького Сходу вже в 2014 році.

Експерти переконані, що питання реверсу можна вважати вирішеним політично, проте, аби проект зрушився з однієї точки, Україна повинна знайти кошти на будівництво реверсивної перемички на території Словаччини.

"Словацька сторона не хоче в односторонньому порядку нести витрати на спорудження короткого сполучного газопроводу, щоб здійснювати реверсні поставки газу, не зачіпаючи основний маршрут", – каже директор енергетичних програм центру "Номос-1" Михайло Гончар.

Нагадаємо, 21 вересня Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко зустрівся з комісаром Європейського Союзу з питань енергетики Гунтером Еттінгером. Комісар припустив, що у 2014 році в Україну зі Словаччини може розпочатися реверсне постачання газу.

Раніше Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко повідомив, що у четвертому кварталі ціна на російський газ становитиме 432 долари за тисячу кубометрів.