Рада Безпеки ООН вдруге за півроку спробувала вирішити складну ситуацію в Сирії. Вперше за резолюцію щодо цієї мусульманської країни голосували у жовтні. Документ заблокували Росія та Китай. До лютого Ліга арабських держав підготувала новий проект, який вимагав від Асада зупинити у Сирії тортури, страти демонстрантів та звільнити політв’язнів. А також забезпечити доступ в охоплену заворушеннями країну міжнародних спостерігачів та журналістів.

Документ ветували Китай та Росія

Щоб отримати голос Москви, з документу виключили вимогу відставки Башара Асада, а також заборону на постачання зброї до Сирії. Незважаючи на це, резолюція не пройшла. Проти знову Китай та Росія.

"Сьогодні сумний день для Ради Безпеки ООН, який потрапить в історію. Але є й позитивні моменти. Все більше країн розуміють, що насилля слід припинити, необхідні негайні демократичні зміни. 13 країн Радбезу вже це розуміють, ще 2, думаю, змінять свою думку", - сподівається представник США в ООН С'юзан Райс.

Ветування документа пояснив російський представник в ООН Віталій Чуркін. Дипломат зазначив, що деякі вимоги Москви в резолюції врахували, проте щодо кількох пунктів - досі є сумніви. Російська сторона планує продовжити опрацювання документа і переговори з членами Радбезу.

Голова МЗС Росії Лавров зустрівся з Асадом

Допомогти сирійцям вирішити внутрішній конфлікт спробував глава МЗС Росії. Сергій Лавров зустрівся з президентом Асадом. Сирійський лідер запевнив головного дипломата Росії, що готовий вести переговори з міжнародною спільнотою та йти на компроміс.

"Ми підтверджуємо свою готовність сприяти вирішенню кризи на тих принципах, які раніше запропонувала Ліга арабських держав. Також президент Сирії заявив, що готовий покласти край будь-якому насиллю в країні, незважаючи на його походження. Дамаск зацікавлений у продовженні роботи міжнародних спостерігачів", - сказав міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров.

У Вашингтоні не вірять обіцянкам Башара Асада

Обіцянкам президента Сирії на Заході не вірять. У Вашингтоні зазначають: Асад вже не раз давав слово і не раз його порушував. Мовляв, російська підтримка сирійського режиму загрожує стабільності в цілому регіоні. Проте, повторювати лівійський сценарій та розпочинати операцію у Сирії Вашингтон поки не бачить потреби.

"Ми не думаємо, що введення більшої кількості військ вирішить ситуацію. Вихід - це демократичний діалог, який зупинить насильство. Танки мають покинути міста і в країну повинні повернутись спостерігачі", - вважає речник Держдепартаменту США Вікторія Нуланд.

США пропонують створити коаліцію країн, які б надали підтримку сирійським опозиціонерам. Не виключають у Вашингтоні й того, що у майбутньому повстанцям можуть допомагати й зброєю. Поки що краще озброєна армія Асада. Місцеві ЗМІ повідомляють про обстріл опозиціонерів з кулеметів та мінометів, застосування проти них бронетехніки. Шальки терезів, проте, поки не схилились на жодну сторону.

"Минулого тижня вся опозиція заявила про перехід до збройної боротьби, тому сценарій громадянської війни і перемога в громадянській війні - сценарій розвитку подій на найближчий рік, півтора. Режим приречений, бо він практично втратив усіх союзників", - пояснює директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

Сирія перебуває за крок до повної міжнародної ізоляції

Своїх послів з Дамаска відкликали кілька арабських держав. Те саме зробили й Франція, Бельгія, Німеччина, Італія та Іспанія. Закрили своє представництво у Сирії Сполучені Штати. В багатьох країнах оголошують персонами нон-грата сирійських дипломатів.