ЄС вніс у "чорний список" прізвища 22-ох українських чиновників

5 березня у санкційний перелік ЄС потрапили 18 чиновників колишнього режиму. На чолі чорного списку опальний президент Янукович та підозрювані у злочинах проти людяності екс-очільник МВС Віталій Захарченко і екс-керівник ГПУ Віктор Пшонка. У квітні ЄС розширив санкції, тож загальне число чиновників сягло 22. Їхні рахунки в ЄС заморозили на рік. На такий же термін було заборонено в'їзд до країн ЄС.

Україна не надала переконливих доказів злочинів колишніх високопосадовців

Минув рік. В Україні вже третій генеральний прокурор, однак жоден з них так і не взявся всерйоз за справи проти скандальних високопосадовців. Жодну вкрадену гривню до українського бюджету не повернули. Більше того, Євросоюз оголосив про перегляд санкційного списку. А Україна так і не надала переконливих доказів, аби рахунки усіх перелічених осіб залишили заблокованими.

В першу чергу генпрокуратура максимально відтягала якісь елементарні процесуальні дії, щоби по-перше, фігуранти в Україні могли своє майно вивезти і перепродати. По-друге — за кордоном гроші розморозити, а ідеально отримати скасування санкцій у найближчі дні. Якщо санкції будуть зняті, будуть троє відповідальних людей — Махніцький, Ярема і Президент, який не знімав Ярему,
— каже голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

Брюссель зняв санкції із чотирьох чиновників режиму Януковича

І санкції таки зняли. Поки що тільки із чотирьох одіозних чиновників. Позбутись санкцій вдалось Андрію Портнову, який не лише відкрито вихвалявся своєю безкарністю, але й намагався зняти із себе обмеження у Європейському суді.

Двері до ЄС відчинились і двом колишнім керівникам СБУ Олександру Якименку та Ігорю Калініну. Від сьогодні насолоджуватись австрійськими ландшафтами зможе і син Миколи Азарова Олексій. У його родини у Відні власний бізнес і елітна нерухомість. В Україні за рік їм не пред'явили підозру і це стало підставою для Брюсселя виключити їх із чорного списку.

До червня ЄС може зняти санкції іще з чотирьох екс-чиновників

Три місяці українським слідчим ЄС залишив, аби довести злочини іще чотирьох українців. До червня вийти сухим із води зможе Сергій Клюєв, молодший брат екс-керівника адміністрації президента Януковича. Поки в Україні розслідування справ затягується, брати часу не гаять. Клюєвим вдалось домогтися часткового розмороження свого бізнесу у Австрії. Крім того, вийти з-під удару санкцій можуть Віктор Янукович-молодший, екс-міністр юстиції Олена Лукаш та колишній міністр освіти Дмитро Табачник. У генпрокуратурі кажуть — про наміри Брюсселя їм відомо.

Із більшості топ-чиновників санкцій поки що не зняли

Те, що із більшості топ-чиновників санкцій таки не зняли, мало б стати новим стимулом для українських правоохоронців пришвидшити розслідування. В іншому разі сподіватись на повернення вкрадених з України мільярдів буде марно.

Те, що не покарали оцих діячів минулої влади, і те, що з них санкції будуть зняті — чіткий сигнал усім корупціонерам в країні, особливо високопосадовцям, що все по-старому. Що можна нормально красти, виводити гроші з країни,обманювати людей, тому що, якщо вже тих не покарали, після крові, Майдану і війни, то чого ж вони нас покарають,
— робить висновок Шабунін.