"Україна повинна не пасти задніх в цьому питанні, а бути в авангарді. Ще в серпні був прийнятий законопроект про санкції. На сьогодні жодних економічних санкції проти Росії з боку України не застосовано. Це ганьба", — сказав нардеп.

Запровадженням санкцій має зайнятись Рада

Він наголосив, якщо це не може зробити ані уряд, ані РНБО, то за цю роботу має взятись Верховна Рада.

"У співпраці з усіма представниками коаліції ми зареєстрували 2 законопроекти, якими передбачається встановлення місячного терміну на те, щоб уряд вніс в парламент той критичний імпорт і той критичний транзит, який Україна змушена забезпечувати, зважаючи на міжнародні угоди. Все інше на території України буде заборонено", — заявив Соловей.

В поступовій перспективі, каже нардеп, треба заборонити транзит навіть газу. Він також наголосив, що Росія зі свого боку, вже давно запровадила санційну політику щодо України.

"Сьогодні РФ споживає лише ті українську товари, від яких відмовитись просто не може", — заявив народний обранець.

На його думку, вихід для України – нові європейські ринки.

Треба прийняти рішення — ми торгуємо чи ми воюємо

"Україна має прийняти рішення — ми торгуємо чи ми воюємо. Якщо ми торгуємо, то давайте встановлювати прайси на вбитих українських людей, на поламані руки-ноги, на скалічені долі", — сказав нардеп.

Він додав, що через Україну йдуть основні транзитні потоки, які виробляє РФ: трубопровідний, по якому йде нафта, газ, аміак, залізничний і автомобільний транспорт. Тому якщо Україна заборонить транзитний потік, то збитки для РФ будуть вимірюватись десятками мільярдів доларів.

Ви можете уявити скільки людей тоді втратять роботу? Тільки тоді ті люди вийдуть на вулиці і зададуть питання своїм правителям: для чого нам потрібні були війни, які нічого не коштують Росії,
— сказав Соловей.

Прикладом для нас має бути Грузія

Він привів приклад Грузії, яка після російської агресії повністю заборонила торгівельну співпрацю з РФ. І на сьогодні грузинську воду, вино, сир продають у всьому світі.

При цьому він наголосив, ті збитки, які застосував Захід проти РФ, вже діють.

"Прямі збитки від санкції Євросоюзу складають понад 150 млрд доларів. Це колосальний удар по російській економіці", — розповів нардеп.