Вчителі зарубіжної літератури з творами Джоан Роулінг ще якось готові змиритись. А от Пауло Коельйо довіри в освітян не викликає.

Міністру освіти, науки, молоді та спорту Дмитру Табачнику "Гаррі Поттер" також не подобається, тому пообіцяв, що до шкільної програми він цей твір не допустить.

“Я думаю, що зможемо обійтись без “Гаррі Поттера”. Щодо іншого, Ви знаєте, одна з кращих шкіл в Європі - це французька школа. Там, скажімо, в одному із старших класів весь рік вивчають двох письменників. Вам учні і вчителі, якщо щиро скажуть, що програми перевантажені, і їх треба розвантажувати”, - каже міністр освіти і науки України Дмитро Табачник.

Аби розвантажити учнів, у планах Міносвіти - зняти зі шкільної програми і "Божественну комедію" Данте. Мовляв, цей твір незрозумілий для учнів 9 класу, як і "Фауст" Гете. Втім, самі школярі жодних складнощів у вивченні цих творів не помітили. Викладачі ж вищої школи нагадують: діти, які вивчатимуть “Гаррі Поттера”, далі йтимуть до університетів.

До слова, у Міносвіти також пропонують спростити навчання 5-класникам, вилучивши зі шкільної програми "Мауглі" Редьярда Кіплінга та "Маленький принц" Антуана де Сент-Екзюпері. Для впровадження програмних змін потрібно буде надрукувати нові хрестоматії з літератури. Відтак, Міносвіти знову укладатиме угоди з певним видавництвом на бюджетні мільйони.

Затвердять шкільну програму із зарубіжної літератури для 5-9-х класів 26 квітня.

Нагадаємо, минулого року Дмитро Табачник звільнив школярів від вивчення творів Василя Барки, Маркіяна Шашкевича, Олександра Довженка та Григорія Тютюнника.