"Президент Порошенко визначив людину, яка представлятиме Україну на консультаціях. Мова йде про консультації, з яких може початись якась серйозна розмова. Такою людиною від початку був наш колишній посол в Німеччині Клімкін, а зараз – другий президент України Леонід Кучма", – розповіла Гарщенко в ефірі випуску новин на каналі "24".

За її словами, практика залучення колишніх президентів до консультацій такого типу є досить розповсюдженою у світі.

Той факт, що на цих переговорах присутній посол Росії Зурабов, свідчить про те, що мова справді йде про конфлікт України і Росії. І це не внутрішній конфлікт, як намагаються нав'язати Україні... Насправді у нас є серйозне запитання про те, як через російський кордон в Україну потрапляють російська техніка і танки... Чому серед цих людей дуже багато представників спецслужб іншої країни, – пояснила вона.

Геращенко нагадала, що ще однією стороною консультацій є представники ОБСЄ.

І всі сторони консультацій можуть висловлювати свої побажання про те, кого варто залучати до консультацій, щоб все-таки знайти порозуміння. Одна зі сторін запропонувала тих осіб, які, на їхню думку, є такими, що можуть впливати на події в регіоні. Водночас Україна у всіх своїх офіційних заявах наголошує на тому, щоб вони вплинули на бойовиків, які повинні скласти зброю та звільнити заручників, – сказала уповноважений президента з мирного врегулювання конфлікту на сході України.

Відповідь Ірини Геращенко на запитання про роль у консультаціях Віктора Медведчука та можливу амністію для представників сторони протистояння на сході – дивіться на відео.