Про мир

За словами Петра Порошенка, під час зустрічі обидві сторони підтвердили, що Мінський протокол від 5 вересня та Мінський меморандум від 19 вересня - це "ключові документи, які мають визначати всі подальші дії".

Президент наголосив, що ключові елементи - це припинення вогню, практичні кроки з контролю над його дотриманням шляхом "моніторингу та верифікації припинення вогню з залученням ОБСЄ".

Крім того, під час зустрічі Президенти України та РФ узгодили збільшення кількості безпілотних літальних апаратів, включаючи БПЛА з Німеччини та Франції на першому етапі та залучення інших країна на другому етапі під егідою ОБСЄ.

Ми погодились, що має бути залучено інше обладнання, включаючи відеокамери, супутникові системи, радари, що допоможе точно визначити винних у порушенні режиму припинення вогню, - сказав Порошенко.

При цьому президент РФ Володимир Путін каже, що не всі домовленості, досягнуті в Мінську, виконуються обома сторонами конфлікту.

Ці домовленості (досягнуті в Мінську), на жаль, не повністю виконуються як однією, так і іншою стороною: ні представники ополчення Новоросії, ні представники України поки що повною мірою ці домовленості не виконують, - сказав він.

Виходжу з того, що всі сторони будуть прагнути до того, щоб ці домовленості були виконані, - додав Путін.

Закон, який був недавно підписаний Президентом України, - я знаю реакцію і оцінки, які були зроблені представниками Новоросії, - напевно, це не ідеальний документ, але все-таки це крок в правильному напрямку, і ми розраховуємо, що і це теж буде використано для остаточного вирішення проблем у сфері безпеки, - сказав Путін.

Про газ

За підсумками двосторонньої зустрічі Президент України Петро Порошенко повідомив, що "досягнуто певного прогресу" з енергетичних питань.

Поки що не вдалося досягти практичних результатів з газового питання. Але ми сподіваємось, що перед 21 жовтня, перед зустріччю в Брюсселі делегацій України, Росії та Європейської Комісії, ми знайдемо вирішення енергетичних питань, - сказав глава держави.

Путін також заявив про прогрес у переговорах з Україною з газового питання.

Ми домовилися з українськими партнерами по умовах відновлення поставок газу в Україну, хоча б на зимовий період, - сказав він.

У той же час Путін зазначив, що проблемним питанням є "касовий розрив в Україні".

Росія не буде більше надавати Україні газ, якщо з боку України не буде своєчасних оплат, каже президент РФ.

У борг Росія вже нічого постачати не буде. По-перше, потрібна певна дисципліна споживача. Адже рівень збирання, скажімо, в Україні дуже низький, набагато нижчий, ніж у Росії, та й вартість, ціна досить низька,
— сказав президент РФ.

Як відомо, Володимир Путін сьогодні повідомив, що Україна на сьогоднішній день має сплатити РФ 4,5 мільярда доларів за газ, який вона взяла в Росії.

За нашими підрахунками в цілому Україна винна нам за газ як мінімум 5,5 мільярдів доларів, якщо рахувати квітень, травень, червень. Україна мала платити по 485 доларів (за тисячу кубометрів — "24"). Але ми заднім числом готові перерахувати цю цифру зі знижкою у 100 доларів. Тоді вийде, що загальна сума заборгованості 4,5 мільярди доларів. І це при тому, що ми йдемо на зустріч, — зазначив Путін.