Йдеться про три якісні фотографії та інтерв’ю зі свідком вибуху і автором цих світлин, повідомляє голландське видання Rtlnieuws.nl.

Фотографії були зроблені в перші хвилини після катастрофи, неподалік від місця, де вона сталася. При цьому перші дві світлини раніше вже публікували у низькій якості, третє фото не публікувалось. Зараз його наразі теж не оприлюднюють.

Я побіг до балкона, озирнувся, але нічого не побачив, крім білого сліду в повітрі, який і сфотографував. В цей момент я не знав, що це. Я вважаю, що це був просто білий слід, що поступово розвіюється та йде з обрію вгору до хмар. Тільки через деякий час стало зрозуміло, що це, — розповів свідок катастрофи, з яким спілкувалися голландські журналісти.

За його словами, ці фото є непрямими доказами того, що літак збили ракетою з контрольованої бойовиками території.

З міркувань конфіденційності і безпеки автора, видання не надало самі фото у вільний доступ. При цьому журналісти поспілкувалися з фахівцями в сфері ІТ і визначили, що фото є оригінальними і з ними не проводилося жодних маніпуляцій.

Крім того, в коментарі RTL News колишній командувач ВПС Тео Уокер зазначив, що слід на фото "з високою ймовірністю є слідом запущеної зенітної ракети".

Нагадаємо, у тілах жертв авіакатастрофи малайзійського Boeing 777 виявили металеві фрагменти, які можуть бути елементами ракети. Про це заявив прокурор Нідерландів Фреда Вестербеке.