Дорадчу міжнародну раду реформ очолив колишній президент Грузії Міхеїл Саакашвілі. Крім того, до ради увійшли екс-глава МЗС Швеції Карл Більдт, члени Європарламенту Елмар Брок та Яцек Саріуш-Вольський, сенатор США Джон Маккейн.

Поки що в Раді реформ вісім людей, хоча згідно з указом до її складу може входити 11. Тому очікуються й інші кандидатури. Наприклад, колишній Президент Польші Олександр Кваснєвський також висловив бажання увійти до складу. За словами Міхеїла Саакашвілі, ще кілька міжнародних експертів ведуть діалог щодо участі в раді. До складу можуть увійти тільки провідні представники міжнародних та іноземних політичних і бізнесових кіл, визнані експерти у галузі проведення реформ.

Працювати експерти будуть безкоштовно — на громадських засадах. Cаакашвілі обіцяє, що кожні два тижні рада буде звітувати, як відбувається процес реформування.

Сайт "24" вирішив дізнатись, який досвід реформ мають запрошені експерти:

Міхеїл Саакашвілі

президент Грузії у 2004 2013 роках

Грузинський реформатор. Активно підтримував події Євромайдану в Україні. Прийшов до влади після "революції троянд". Разом з молодими чиновниками розпочав реформи в країні. Зменшив кількість міністерств та держслужб. У країні змінили систему освіти та охорони здоров’я. Реформа правоохоронних органів стала візитівкою країни.

За часів його президентства Грузія посіла восьме місце за простотою відкриття бізнесу та друге місце — за легкістю реєстрації прав власності. З Євросоюзом було створено зону вільної торгівлі. Після подій Євромайдану багато грузинських політиків та експертів запросили працювати до України.

У той же час під час його президенства відносини Грузії та Росії значно погіршились та привели до грузинсько-російської війни. А після відставки нова влада звинуватила Саакашвілі в розтраті бюджетних коштів та в ряді політичних справ.

З лютого цього року є радником Президента України. Його бачили головою Антикорупційного бюро України, однак він не захотів відмовлятись від громадянства.

Карл Більдт

міністр закордонних справ Королівства Швеція у 2006 2014 роках

Шведський політик і дипломат. В 1991 – 1994 роках був прем'єр-міністром Королівства Швеція. Заявив, що його надії на демократизацію Росії не виправдались. Вважає, що Європейський союз повинен підтримати Україну політично та економічно.

Політик переконаний, що за роки своєї незалежності Україна рухалась хибним шляхом економічного розвитку. Проте саме зараз час нівелювати наслідки багаторічної фінансової та управлінської кризи. Найважливіше, забезпечити в Україні стабільність демократії, надійність економічних реформ та зрілість управління державою.

Елмар Брок

голова Комітету Європейського парламенту у закордонних справах.

Німецький політик. Мав неофіційний статус "адвоката" України в Європарламенті. Через арешт Юлії Тимошенко виступав з негативною критикою на адресу української влади. Після подій Євромайдану виступав за зближення України та ЄС. Негативно ставиться до російської збройної агресії в Україні та виступав за посилення санкції.

Мікулаш Дзурінда

прем'єр-міністр Словацької Республіки в 1998 2006 роках

Головний реформатор Словачинни, за прем'єрства якого Словаччина стала членом ЄС та НАТО. У 1998 році став прем'єр-міністром, деякий час виконував обов'язки президента. У 2010 році обіймав посаду міністра закордонних справ.

Вважає, що наразі ЄС повинен підтримувати Україну, а не тільки виступати проти Росії. Він впевнений, що безболісних реформ не буває.

Андрюс Кубілюс

прем'єр-міністр Литовської Республіки в 1999 2000 і 2008 2012 роках

Наразі є членом Литовського Сейму. Вважає, що для реформ в Україні потрібно лібералізувати енергетичні ринки, реформувати держпідприємства, консолідувати бюджет, покращити бізнес-клімат та заборонити фінансування політичних партій бізнесом.

Джон Маккейн

Джон Маккейн

сенатор США, голова Комітету з питань збройних сил Сенату США

Американський політик. З 1982 року — п’ять разів обирався сенатором США. В 2000 та 2008 роках приймав участь в Президентській гонці.

Після розгону студентського Євромайдану приїхав до України, щоб заявити про підтримку мирних мітингів. Закликав владу США підтримати Україну. Відомий негативним відношенням к збільшенню авторитарного режиму в Росії. Весною 2014 року йому був заборонений в’їзд до Росії, як відповідь на американські санкції. У січні цього року закликав Президента США надати Україні летальну зброю.

За словами Саакашвілі, Маккейн дав попередню згоду щодо участі в раді. Йому ще потрібно завершити офіційні формальні процедури згідно з правилами Конгресу США.

Андерс Ослунд

Андерс Ослунд

професор, старший науковий співробітник Інституту міжнародної економіки Петерсона (США)

Родом зі Швеції. Один з кращих знавців політичної та економічної ситуації Центральної Європи. Закінчив Оксфордський університет. На початку 90–х років працював радником в уряді Президента Росії Бориса Єльцина. Після цього був радником з економічних питань українського уряду під час першого строку Леоніда Кучми. Встиг побути і консультантом Президента Киргизстану Аскара Акаєва.

З 2006 року працює в Інституту міжнародної економіки Петерсона. В 2014 році увійшов у експертну Раду Міністерства економічного розвитку України.Вважає, що Україні, окрім реформ, потрібен свій план Маршала (програма допомоги Європі після Другої світової). Однієї з загроз для України вважає вторгнення Росії. Автор 12 постулатів Путіна, якими б пишався Гітлер.

Яцек Саріуш–Вольський

член Європейського парламенту з 2004 року

Польський дипломат. З 1991 року був першим у польському уряді вповноваженим з європейської інтеграції. У 2004–2007 роках — віце–президент Європейського парламенту.

З 2014 року активно підтримує Україну в Європарламенті та виступає за активну підтримку України Заходом.

Рада, згідно з положенням, є консультативним органом при Президентові України, основним завданням якого є надання пропозицій та рекомендацій щодо впровадження реформ в Україні. Подані експертами пропозиції розглядатиме Нацрада реформ і готуватиме висновки про актуальність проведення реформ