До слова полтавське блюдо популярне і за кордоном. Юрій приїхав до Полтави з далекого Мурманська. Каже, про такі галушки вдома доводиться тільки мріяти.

“Ми приїхали з Мурманська на рідну Батьківщину. Пройшло вже 25 років як ми виїхали. От і потрапили на це свято. Галушки дуже смачні, таких ніде немає. І тим паче там, там одні вареники. А галушки саме такі тільки тут”, - каже Юрій.

Про пристрасть до улюбленої страви і складають легенди та анекдоти, а самих полтавчан досить часто називають галушками, - ті на такі кпини не ображаються. Кажуть, то все заздрощі. Адже, мабуть, жодне місто в Україні не може похвалитися настільки популярною фірмовою стравою.

“Я навчалася в місті Києві. І коли приїжджала на навчання, завжди коли знайомилася з людьми говорила, що я з Полтави, всі говорили, що я Полтавська галушка. Тому що нашу Полтаву знають як місто галушок. Не ображалася. Мені було навіть приємно”, - каже мешканка Полтави Олена.

Також на святі влаштували “Полтавську битву кухарів”. У ній взяли участь понад два десятки місцевих ресторанів. Перемогли галушки з морепродуктами.

“Наша страва називається – “козацька чайка”. Сюди входять галушки із морепродуктами. Тут єсть сьомга, судак, також форель. А також ми знаємо дуже багато страв, різних рецептів з галушками. Є з м’ясом, з картоплею, козацькі, які готуються в юшечці, в бульйончику з зеленню, дуже смачно. Є солодкі, з вишнею, з полуницею, є з сиром”, - каже кухар Аліна Падалка.

Подейкують, що в давнину полтавчани знали понад сотню авторських рецептів приготування галушок. Зараз залишились приблизно з півсотні.