Зростання експортних цін на сири привели до значного скорочення обсягу продажу, повідомляє Національна Асоціація виробників молочної продукції Швейцарії. А укріплення курсу місцевої валюти стало головною причиною зростання цін на експорт. Хоча загальний обсяг поставок сиру з країни з початку року скоротився всього на 2%, показники продажів даного продукту на світових ринках значно знизились. Наприклад, продажі головного експортного продукту - сиру Емменталь - впали на 17%.

“Ми отримували 7 швейцарських франків 20 сантимів за кілограм сиру у 2010 році. Тепер ми можемо заробити лише 5,5 франків. Коли ми наблизимось до ціни 5 франків 30 сантимів - нашої точки беззбитковості - нам варто буде задуматись над зупинкою виробництва”, - каже комерційний директор Emmental Show Dairy Едріан Зендер.

Національна Асоціація виробників молочної продукції Швейцарії застерігає, що ситуація може погіршитись до завершення року, якщо долар та євро надалі падатимуть.