За його словами, є проблема на півдні Україні, тому що у Криму втратили урожай на 90-95%, а в загальному по Україні - приблизно 70%.

Найбільш чутливі до температурного режиму фрукти - це абрикоси, персики і черешня. Саме в цих категоріях відзначені найбільші втрати. "Кісточкові витримують температуру до -20° C, яблуні - до -30° C, єдине, що витримує будь-які температури, - це слива, так що будемо зі сливою", - пояснив міністр аграрної політики і продовольства Криму Валерій Кравець.

Більш стійкі до морозів яблуні і груші - їх стан принаймні на сьогоднішній день не викликає побоювань. Якщо в березні-квітні в Україні не буде серйозних морозів, то, швидше за все, врожай яблук і груш буде в межах норми.

Також катастрофічні втрати завдали морози винограду. Столових сортів загинуло більше половини. Ігор Стрелюк оцінив втрати десертних сортів винограду приблизно в 70%.

За попередніми підрахунками збитки від морозів становить мінімум 90 мільйонів гривень. Точна цифра втрат буде відома вже навесні.

Дефіцит фруктів на внутрішньому ринку буде покритий за рахунок імпорту. Традиційні постачальники фруктів в Україну - Туреччина, країни Євросоюзу. Дефіциту на внутрішньому ринку експерти і учасники ринку не побоюються, але зростання цін слід очікувати.