Одне з найсерйозніших бананових захворювань - вілт, який викликає бактерія Xanthomonas campestris, і вражає всі сорти. Листя ураженої рослини жовтіють і в'януть, плоди дозрівають нерівномірно, а потім вся рослина починає гнити. Хворобу вперше виявили в Ефіопії в 1970-х роках, поступово вона поширилася в Уганді, Руанді, Кенії, Танзанії та інших країнах Східної та Центральної Африки. До сьогоднішнього дня контролювати поширення вілту не вдавалося ні хімічними препаратами, ні за допомогою селекції.

Група вчених під керівництвом доктора Ліни Тріпаті з Міжнародного інституту тропічного сільського господарства в Уганді отримала трансгенні банани, використавши гени солодкого перцю. Ці банани в лабораторних та парникових умовах демонстрували високу опірність вілту за рахунок білків Pflp і Hrap, за синтез яких відповідають гени перцю.