Всесвітня організація охорони здоров'я підрахувала, що Північна Америка, на долю котрої припадає 6% населення землі, продукує приблизно 34% зайвої біомаси. Тоді як Азія, де мешкає 61% всієї земної популяції, має лише 13% зайвої ваги. Ожиріння в ряді розвинених країн світу стає однією з найбільших проблем, пов'язаних зі здоров'ям, говориться у статті Наталії Лебідь "Товста нація. Навіщо українцям зайва вага?".

ВОЗ у 2016 році оголосила ожиріння неінфекційною епідемією. Це значна проблема для розвинених країн, де їжа доступна цілодобово, причому їжа – висококалорійна, – коментує ситуацію гінеколог Наталія Лелюх.

Вона також зазначає, що продукти, які ми споживаємо, в цілому є не збалансованими між собою. "Ми отримуємо дуже мало нормального білку, дуже мало нормальних, "правильних" жирів і дуже мало комплексних вуглеводів. Тобто того, що дає нам енергію, але при цьому не відкладається на стегнах чи деінде. Наша їжа натомість містить чимало легких вуглеводів та важких жирів. І дуже мало білка. Тому те, що ми споживаємо, є висококалорійним і мало збалансованим. А друга проблема в тому, що така їжа надто доступна. Адже нам нічого не заважає в будь-який момент замовити собі піцу додому – смачну, але некорисну, яка не містить того, що потрібно нам для здорового життя", – каже Лелюх.

Лікар підкреслює, що ожиріння буває двох типів: "існує так званий метаболічний синдром – зниження чутливості до інсуліну, коли люди буквально з дитячого садочка повинні виховуватися у певній харчовій культурі і чітко пам'ятати свій перелік продуктів, на які накладене табу, а також те, які фізичні навантаження є для них бажаними. Якщо такі люди все роблять правильно, вони можуть уникнути як ожиріння, так і гіпертонічної хвороби, цукрового діабету та інших негативних наслідкі".

Зовсім інша ситуація – це так зване аліментарне ожиріння, коли ми просто наїдаємося та переїдаємо, набираємо вагу і дуже мало рухаємося. У жінок – і це також відзначають психологи – зміна харчових стратегій часто відбувається після заміжжя, коли "мета" досягнута, є чоловік, є дитина, можна розслабитися і не перейматися собою. Так і починаються нічні набіги на холодильник і прагнення побалувати себе смачненьким, – говорить Наталія Лелюх.

І додає, що жінкам в період виходу з репродуктивного віку треба бути особливо обережними зі зловживанням їжею. "У формуванні нашої ваги бере участь щитовидна залоза та наднирники (котрі продукують "гормони стресу", тобто чим більше ми "стресуємо" і заїдаємо хвилювання, тим більше набираємо ваги). Що ж стосується щитовидної залози, то ми ендемічно знаходимося у такій зоні, де з цим органом виникають проблеми, які частіше йдуть в бік зниження її функції. У жінок з віком якраз і розвивається гіпофункція щитовидної залози. Це може бути субклінічний гіпотиреоз, тобто початкова стадія захворювання, яка ще не має яскравих виражень, але яка відбивається на нашій вазі", – йдеться у публікації.

Читайте також: Вчені назвали найшкідливіший алкоголь