Архів
Курси валют
Погода
+12°
+22° +22°
  • завтра
    +22° / +14°
  • п’ятниця
    +22° / +14°
  • субота
    +22° / +14°
youtube @24
Loading...
google @24
RSS СТРІЧКА
Загальний RSS

Топ новини

Відео новини

Які алкогольні напої прославили Україну та Польщу

Виробництво алкогольних напоїв має тисячолітню історію. Вино, пиво, наливки – у кожній країні є безліч рецептів. Вони – та частина національного столу, яка здатна неабияк прославити країну.

Питний мед

Питний мед робить відомою Польщу. Це саме той напій, що в казках по бороді тече, а в рот не потрапляє. Сьогодні експорт його в Євросоюз тільки зростає. Найстарішому польському рецепту питного меду вже півтисячі років. Його виготовляють з додаванням фруктів та спецій.

Медовий алкогольний напій почали варити ще за часів Київської Русі. Тож в Україні його теж пили із задоволенням. Правда, з часом виробництво на наших теренах занепало.

Пиво

Натомість процвітає виготовлення пива. Середньостатистичний українець випиває понад 50 літрів янтарного напою у рік. Щоб задовольнити ці потреби, броварі щороку варять сотні мільйонів літрів пива і лише п'ята частина цієї кількості йде на експорт.

Першу українську пивоварню відкрили у Львові. У п'ятнадцятому столітті в місті вже навіть була спілка броварів.

Читайте також: Муселець, спотикач і мокруха: що пили українці в давнину

Тим часом поляки переконують, що в них перші броварні з'явились ще в десятому столітті. У той час країною керував князь Болеслав Хоробрий. За легендою, піддані по-доброму кепкували з короля саме через його любов до пива. Минуло понад тисячу років, але Польща залишилась відданою бурштиновому напою: кожен поляк випиває в середньому до сотні літрів на рік.

Наливки

Наливки – ще одна смачна сторінка алкогольної історії. Дослідники переконують, що мода на ці напої поширилась у Польщу з Галичини. Трави і горобина – це два найпоширеніші компоненти наливок, їх використовують великі виробники. Але чи не в кожній польській родині є хтось, хто із задоволенням виготовляє домашні наливки. Суниця, чорниця, чорнослив і лимони – з чим тільки не експериментують прихильники домашнього алкоголю.

Сидр

Легкий алкогольний напій з яблук зараз не надто поширений під час застіль. Утім, у Польщі та на Західній Україні в період між світовими війнами його пили часто. Давні традиції поступово відновлюють у Польщі, тим більше, що для сидру потрібні яблука, а Польща – третя країна у світі за обсягом їх вирощування.

Звісно, список алкогольних напоїв України і Польщі набагато довший – пробувати нові смаки можна безкінечно. Головне, пам'ятайте – надмір алкоголю шкодить, тож звеселяючи тіло й душу, не переборщіть із кількістю.

Читайте також: Що спільного між Львовом та Краковом

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter
powered by lun.ua
Коментарі
СЛУХАЙ ON AIR
РАДІО МАКСИМУМ Радіо Максимум
ЧИТАЧІ РЕКОМЕНДУЮТЬ
Більше новин
Новини інших ЗМІ
При цитуванні і використанні будь-яких матеріалів в Інтернеті відкриті для пошукових систем гіперпосилання
не нижче першого абзацу на Телеканал новини «24» — обов’язкові.
Цитування і використання матеріалів у оффлайн-медіа, Мобільних додатках, SmartTV можливе лише з письмової згоди Телеканалу новин «24».
Матеріали з маркуванням «Реклама» публікуються на правах реклами.
Усі права захищені. © 2005—2017, ПрАТ «Телерадіокомпанія “Люкс”», Телеканал новин «24»
Залиште відгук