Як розповідає на своїй сторінці у Facebook відомий лікар-дієтолог Оксана Скиталінська, навколо нас є багато продуктів, компоненти яких значно сповільнюють порушення роботи нервових клітин, зокрема, сповільнюють розвиток хвороби Альцгеймера.

Читайте також: Як вибирати манго: корисні поради

П’ять продуктів, які сповільнюють розвиток хвороби Альцгеймера:

Ягоди

За словами Скиталінської, ягоди багаті на антоцианіни (поліфенолами), які захищають ті ділянки мозку, які відповідальні за навчання та пам'ять. Особливо: чорниця, лохина, полуниця, суниця.

Поліфеноли можуть змінювати роботу нейронів і зменшують запалення в них.

Як часто виживати: мінімум 2 рази в тиждень, оптимально – частіше.

Скільки: 100-150 г.

Кава

Саме кава збільшує рівень стимулюючого фактора колоній гранулоцитів у крові (GCSF, granulocyte colony stimulating factor). У людей з хворобою Альцгеймера рівень GCSF знижений, а його підвищення покращує пам'ять.

Як часто вживати: щодня.

Скільки: 1 - 2 чашечки.

Жирна морська риба та горіхи

Ці продукти багаті омега-3 жирними кислотами. Вони посилюють кровоток в ділянках мозку пов'язаних з пам'яттю та навчанням. Також омега-3 жири мають антиамілоїдну, анти-атау та протизапальну дію.

Як часто вживати: хоча б 1 раз в тиждень.

Скільки: 100 г.

Сир (зрілий і з пліснявою)

Сир з пліснявою багатий спермідіном, молекулою поліаміна, який очищає клітини від "відходів".

Як часто виживати: 1-2 рази в тиждень.

Скільки: до 4 "гральних кісточок".

Зелень та різнокольорові овочі

Містить фолати, які разом із вітамінами В6 і В12 знижують рівень гомоцистеїну. Ця амінокислота синтезується в організмі під час старіння, сидячому способі життя, куріння, дефіциту вітамінів групи В і стимулює атофію тканин мозку.

Як часто: щодня.

Скільки: не менше 1 повної чашки нарізаної і добре утрамбованої.