Учні проходили практику. Аби підкріпитись - звичайний обід у звичайній шкільній їдальні. У меню манна та перлова каша, а також м'ясо. Вже за кілька годин після трапези - до районної лікарні стали поступати перші пацієнти.

“У дитини почалися головні болі, нудота, а потім дитина почала блювати і блювала до 4 години ночі”, - каже мати постраждалої дитини Зоя Гончаренко.

“Їла хліб, і їла манну кашу, пила чай. Трішки живіт болів, нудило, і блювала”, - каже постраждала Оля Зайченко.

У дітей віком від 7 до 14 років були однакові симптоми - висока температура, нудота та розлад шлунку. Стан більшості медики оцінюють як середньої важкості.

“Висока температура була у деяких, загальна слабкість, у деяких головний біль ну і була блювота, понос”, - каже головний лікар Малинської лікарні Валентина Шведун.

Загалом до медиків звернулися близько півсотні школярів, більшість з них відмовилися від госпіталізації і лікуються вдома. Попередній діагноз, який ставлять дітям - харчова токсикоінфекція. Шкільну їдальню тимчасово закрили. Деталі інциденту вивчає спецкомісія.

Любов Давиденко, директор школи, у якій отруїлися діти, каже, раніше таких випадків не траплялось. Харчі постійно справно поставляв місцевий комбінат громадського харчування, а готують обіди в школі дотримуючись усіх норм.

“Працівники кухні також намагаються завжди згідно технологій готувати їжу”, - каже директор Гранітнянської ЗОШ Любов Давиденко.

Тим часом санстанція директору школи не йме віри. У СЕС запевняють - уже виявили численні порушення у роботі харчоблоку. Зокрема, молочну кашу готували без технологічних карт, а отже не дотрималися усіх санітарно-гігієнічних норм. До того ж харчі у школі зберігались не за правилами.

“Я думаю, що це молочна продукція. Молочна каша або інша каша з приготуванням молока. Та ще була піджарка, але навряд чи. На харчоблоці було порушене товарне сусідство. В холодильниках зберігалася не та продукція, яка зберігається поряд - сира і готова, тобто там були передумови для виникнення такої ситуації”, - каже Головний санітарний лікар Житомирської обл. Олександр Волков.

На місце події прибув і головний санітарний лікар країни. Він теж упевнений, що в отруєнні школярів винні працівники кухні.

“Якщо не видержуються санітарні норми, закінчується це, як правило, лихом і жаль, що у нас не має жорстких законів, які б карали так як у Китаї наприклад”, - каже головний санітарний лікар України Сергій Риженко.

За фактом масового отруєння школярів обласна прокуратура завела кримінальну справу за двома статтями - службова недбалість та порушення правил боротьби з епідеміями. Винуватців обіцяють покарати чи то звільненнями, чи то штрафами. Тим часом діти пішли на поправку, однак їм все ж доведеться залишитись в лікарні принаймні до понеділка.