“Це можуть бути і певні змови учасників ринку - цінові змови, і зловживання домінуючим становищем. Вони штучно нав’язують ціни на молоко, яке збирають у населення”, - каже заступник директора департаменту досліджень ринку АМКУ Тетяна Кулішова.

На думку експертів, здорожчання молочної продукції певною мірою спровокували проблеми великих фермерських господарств. Традиційно, потерпають споживачі.

“На сьогодні ціна від сільгосппідприємств перевищує навіть Європейські ціни. Звичайно, за такої ситуації і український споживач має платити на європейському рівні”, - каже експерт аграрного ринку Інна Ільєнко.

Молочну галузь загнали в глухий кут, - констатують фахівці. Підприємства-переробники приймають молоко у дрібних домогосподарств за безцінь – 2,5 гривні за літр, а то й дешевше. Фермери ладні їздити з областей, аби продати молочну продукцію на стихійному столичному ринку.

“Чого не здаємо? Того що приймають за безцінь. Праця наша не окуповується ніяк. По друге - в селі роботи нема, зарплати нема. Світло, газ, телефон - за все треба заплатити”, - каже фермер із Черкащини Тетяна.

В нинішніх умовах, сім`я фермерів, щоб вижити, повинна утримувати не менше 5 корів. Аби доглядати таку кількість тварин, працювати потрібно цілодобово, без права захворіти, чи поїхати у відпустку. Крім того, коштує таке господарство чималих грошей. Відтак, фермери змушені так би мовити, "зайвої" худоби позбавлятися.

“Через 10-15 років у нас взагалі може зникнути корівка, вона буде занесена в Червону книгу України”, - каже президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України Іван Томич.

Прогнози експертів і на наступний рік - невтішні. Мовляв, й надалі українці споживатимуть сухе молоко з-за кордону. В свою чергу, якість вітчизняного продукту невпинно падатиме.