З впровадженням нових методів у кардіохірургії, лікарям не потрібно розрізати грудну клітку пацієнта. Все робиться через пахову вену хворого. Лише день тому Сарі Джонсон зробили за новою методикою складну операцію на серці.

"В мене немає шрамів, мені зовсім не боляче - нова технологія - це просто чудо", - каже пацієнтка Сара Джонсон.

Операція відбувається за допомогою катетера, який контролюється магнітами. Швидкість та оперативність такого вручання може зберегти тисячі людських життів. Щоправда, наразі така система активно впроваджується в європейських клініках.

А от в іншій частині світу - в Австралії - до таких передових технологій поки не дійшли. Лікарі б’ють на сполох - щороку серцеві недуги є причиною 10% смертей. Медики наголошують - проблема не лише в самих пацієнтах та їхньому способі життя. Часто хворі не можуть вчасно отримати кваліфіковану допомогу.

В усіх великих лікарнях країни впроваджуються спеціальні відділи екстреної кардіотерапії. Якщо хворі негайно потраплять туди після серцевого нападу - їхнє життя, без сумнівів, буде поза загрозою. Втім, таке задоволення не з дешевих - на обладнання одного такого відділення потрібно мільйони доларів.

"Те, що нам потрібно - функціонування таких відділів 24 години 7 днів на тиждень. Проте цього в нас немає, на це потрібні величезні кошти", - каже Ерін Лалор з National Stroke Foundation.

Навіть якщо австралійці вчасно потрапляють до лікарні, це не гарантує їм одужання - без інноваційних технологій лікарі не здатні рятувати життя пацієнтів. Тому австралійські медики намагаються обмінюватися досвідом з європейськими колегами та закликають владу Зеленого континенту виділяти більше коштів на дослідження у цій галузі.