В документі, що налічує більше 1500 сторінок, Брейвік детально описує поетапний план звільнення всієї Європи від засилля мусульман та боротьбу з політикою мультикультуралізму.

Також злочинець розповідає, як саме він готувався до теракту. Зазначимо, свою працю, на написання якої пішло 9 років, Брейвік розіслав на особисті адреси електронної пошти деяких норвезьких політиків правого спрямування за 3 години перед терористичними атаками.

Нагадаємо, у суботу на допиті в поліції Брейвік визнав себе винним у організації та здійсненні подвійного теракту в Норвегії. Свої дії він назвав цитуємо, "жорстокими, але необхідними".

Наразі затриманий співпрацює з поліцією і активно йде на контакт. До слова, сусіди Брейвіка по фермі, де він виготовив вибухівку, характеризують його як спокійну та врівноважену людину.

“Він просто звичайний хлопець. Не нервовий, а вихований і нормальний, як і всі норвежці”, - розповідає сусід Брейвіка Хавард Олсен.

В неділю в Осло відбуваються жалобні церемонії за загиблими внаслідок терактів та стрілянини. З самого ранку вулиці міста патрулюють армійські підрозділи у важкому озброєнні. У підвищений стан бойової готовності приведені також поліція та спецслужби.