Про це у своєму блозі написав посол Великої Британії в Україні Лі Тернер.

За його словами, посольство Великої Британії уважно стежить за ходом переговорів між Києвом і Москвою щодо постачання газу, а також між українською владою і Міжнародним валютним фондом щодо ціни на газ для внутрішнього споживання.

"Для нас це важливо, тому що хід цих переговорів вплине на безпеку поставок газу до Європи, українську економіку, внутрішню політику й міжнародні відносини", - зазначає посол.

Позиції України в газових переговорах з Росією, як наголошує посол, украй послаблює той факт, що практично весь газ надходить в Україну від одного постачальника.

Серед виходів із цієї ситуації посол називає поступовий перехід на, за його словами, поклади нетрадиційного газу й транспортування газу танкерами з інших країн.

"Однак Україна може більшою мірою зміцнити свої позиції шляхом подальшого впровадження енергоефективності... диверсифікованості джерел енергії... І тут може бути застосований інший тип "внутрішньої" знижки на газ. Якби газові ціни на внутрішньому ринку виросли, це мало б великий вплив на бажання споживачів інвестувати в енергозберігаючі технології й виключати термостати", - зазначає Тернер.

Нагадаємо, МВФ вимагає від уряду підвищити тарифи на газ, щоб отримати черговий транш кредиту Україні.