Ким саме був Чарльз Дарвін - геніальним вченим, безбожником чи відважним шукачем істини? Мабуть, усім потрохи. Чарльз Дарвін народився у 1809 році у британському місті Шропшир у родині багатого та впливового адвоката.

В юності він все намагався знайти відповідь на питання - ким йому стати у майбутньому. Спочатку Дарвін хотів стати лікарем, проте, за його ж словами "лекції були занадто нудними, а хірургія спричиняла страждання". Тоді Дарвін вирішив податися у священики, проте релігія виявилася для нього ще гіршим зайняттям, ніж медицина.

Дарвіну з дитинства подобалося спостерігати за навколишнім світом. Він часто дивувався - як Бог міг створити таке вражаюче різноманіття? Проте раціональний мозок підказував Дарвіну, що лише вищими силами тут не обійшлося. Аби довести це твердження, Дарвін об’їздив з різноманітними науковими експедиціями майже весь світ.

Результатом численних поїздок і стало написання фундаментальної праці "Походження видів". Ось так Дарвін раз і назавжди ввів у наукові кола поняття еволюції та природного відбору. Церква одразу ж звинуватила Дарвіна в єресі. Ще б пак, вчений стверджував, що людина пішла від мавпи, і, більше того, людина - це звичайна тварина, тільки наділена розумом.

Проте знайшлися і ті, хто визнав наукові здобутки Дарвіна ще за його життя. Серед найвідданіших прихильників були і його діти - четверо синів Дарвіна обрали шлях батька та стали відомими науковцями.

З наукою Дарвін не прощався ніколи - різноманітні дослідження він проводив до останніх днів свого життя. Проте зі смертю науковця його ідеї не померли. І навпаки - стали основою для сучасної біології, генетики та багатьох інших наук.