“Насправді, календар майя є безкінечним і майя не обмежували своє літочислення 2012-м роком. Є дата, наприклад, місто стародавнє Паленке. Це якраз тема моєї дисертації. Там є стародавній напис, де згадується подорож у майбутньому, а саме 4772 рік нашої ери. Це подорож імператора майя, який подорожує після своєї смерті і відвідує свої володіння через кілька тисяч років після своєї смерті”, - розповідає експерт з питань культури та писемності майя Юрій Полюхович.

Хоч дослідники вже спростували усі чутки, ця тема й досі лишається актуальною. Масла у вогонь підливають ЗМІ та письменники. Розпалюють апокаліптичні пристрасті й музиканти та кіномайстри. На суд публіки - як блокбастери, так й мистецьке кіно Ларс фон Трієра "Меланхолія". Письменники пояснюють це явище просто - людство втомилось від себе.

“Цей проект під назвою "Планета Земля" був на наших очах закритий. В цьому є певна доля марнославства, як мені здається. Тому що ми уявляємо, що саме ми можемо стати саме цією останню краплею, яке переповнить чашу, що саме на нас увірветься Божий терпець”, - каже письменник, автор роману "Хронос" Тарас Антипович.

Кожен з провидців та прогнозистів має за честь назвати свою дату "кінця світу". В Інтернеті навіть з'явився розклад, за яким до 2020 року на Землі очікуються щонайменше 12 апокаліпсисів.

“Тема кінця світу, я пам'ятаю, відбувалась ще у 2000-му році, коли люди сходили з розуму, і квартири продавали. Але, звичайно, усі розумні люди намагаються на цю тему посміхатися, і все ж таки не вірити, і кінець світу - він вже давно настав. Просто він розтягнутий у часі. І те, що сьогодні відбувається у багатьох сферах життя, це божевілля”, - вважає музичний продюсер Едуард Клім.

Психологи радять більше думати про позитивне, а на тему апокаліпсису краще жартувати, ніж вносити ще більше негативу у життя.

“Цей рік дуже багато що покаже і людям в Україні, і людям у світі. Є велика цікавість: яким він буде, що мають під собою ті пророцтва, про які всі говорить, чи все це видумки, фантазії і дурня повна”, - каже лідер гурту "Тартак" Олександр Положинський.

“Якщо це раптом відбудеться, то я не розчаруюсь, адже те, що відбувається у країні, просто загадково для мене. Я не знаю, як це може вирішитись, а кінець світу якраз вирішує усі питання. Я жартую, я вірю в те, що це не відбудеться, адже в усіх нас ще багато цілей, позитивних, хороших, які нам треба втілити в життя”, - сказала Alois (гурт "Gorchitza").

Біоенергетики переконані, зміни у 2012-му все ж таки будуть, але в іншій площині.

“Звичайно, цивілізація буде поступово згасати. Вона може згасати ще мільйони років, тому, я думаю, не варто чекати кінця в один день. Неможливо в один рік - раз і перелаштувати усе людство на планеті. Але трохи буде змінюватись наше мислення, навіть спілкування буде на іншому рівні, і з цим я погоджуюся. Час”, - каже біоенерготерапевт Аліна Войтенко.

Спеціалісти кажуть, українці на перше місце ставлять заробляння грошей та зовсім розучились відпочивати. Тож, можливо, якраз 2012-й стане першою спробою людства вийти на новий рівень мислення.