На думку Радда, голова уряду втратила довіру австралійців, через її недбалу політику псується імідж лейбористів загалом.

Уже в понеділок, 27 лютого під час виборів лідера партії Радд сподівається змінити хід подій.

“Сьогодні перед лейбористами постали серйозні виклики. Будьмо відверті, якщо ми продовжуватимемо у тому ж дусі, на наступних виборах поразка нам гарантована. Владу захопить найбільш консервативний, найбільш праворадикальний уряд в історії Австралії”, - заявив екс-міністр закордонних справ Австралії Кевін Радд.

Джулія Гіллард заявила, що готова прийняти бій. Головування в партії є принциповим для неї, адже хто очолює лейбористів, той має найбільші шанси зайняти крісло глави уряду.

“Вибір, який мої парламентські колеги повинні зробити в понеділок - це вибір лідера, що має харизму, темперамент, силу виступати від імені австралійського народу. Це головне питання”, - каже прем’єр-міністр Австралії Джулія Гіллард.

Кевін Радд подав у відставку з посади глави МЗС 22 лютого. Причиною стали розбіжності в лавах лейбористів.

Ще раніше, 18 лютого в мережі Інтернет з’явилося відео з нецензурними висловлюваннями Радда на адресу співробітників посольства Австралії у Китаї.

Радд очолював партію і уряд до червня 2010 року, коли з обох посад його змістила Гіллард. Наступні парламентські вибори повинні відбутися в Австралії у 2013 році. Головними конкурентами лейбористів є консерватори на чолі з Тоні Ебботом.