Міжнародна правозахисна організація Freedom House оприлюднила доповідь, присвячену становищу засобів масової інформації у світі.
До десятки країн, де професія журналіст в буквальному значенні слова є "небезпечною для життя" увійшли Білорусь, Іран, Лівія, Північна Корея, Туркменістан, Узбекистан, Еритрея, Екваторіальна Гвінея та Куба.

Натомість Україна зайняла 115 місце у списку, розділивши його з Мексикою та Кувейтом. Аналітики стверджують, що в нашій державі значно зменшилася кількість нападів на журналістів та зросла свобода слова.
Сусідня Росія посіла 176 місце в рейтингу. В доповіді наголошується, що російські медійники зазнають значного тиску з боку влади, і їх неспроможні захистити правоохоронці.

А справжнім раєм для журналістики є Ісландія, Норвегія та Фінляндія. Загалом до списку потрапили 195 країн. Freedom House проводить щорічний моніторинг рівня свободи ЗМІ починаючи з 1980-го року. Об’єктами дослідження є друковані видання, теле- та радіокорпорації та Інтернет. Критерії оцінювання - свобода слова, контроль влади над ЗМІ та випадки насильства щодо журналістів.