Про це після запуску газопроводу "Північний потік" сказав заступник гендиректора "Газпром експорту" Сергій Челпанов. Однак про знижки для України не було сказано жодного слова.

"Не виключаю, що домовленості за ціною можуть бути знайдені не в рамках арбітражного процесу. У ряді переговорів ми вже знаходимося в прогресі. Можливо, до кінця року з рядом споживачів будуть досягнуті домовленості", - сказав Чепланов.

Здача позицій "Газпрому" в Європі не є випадковою. Так, на початку тижня Польща подала позов проти російського монополіста до Стокгольмського арбітражу.

Раніше позови проти "Газпрому" з вимогою знизити ціни направили багато європейських компаній. Першою компанією, яка зважилася на судову справу проти російського газового монополіста і домоглась свого, стала італійська Edison. Наразі зниження ціни на газ від "Газпрому" домагаються Литва, французький GdF Suez, а також італійська Eni.

Раніше прем'єр Микола Азаров неодноразово обіцяв, що мають бути скоро підписані нові угоди, проте нічого подібного досі не сталося.