Незмінний глава КПРФ вже вчетверте бореться за Кремль. З кожним роком шансів на перемогу у нього все менше. Причина доволі банальна - електорат комуністів поволі, але впевнено вимирає. Відтак, ці вибори для Зюганова можуть стати останніми в якості завжди другого.

Найкращий результат головний комуніст Російської Федерації показав у 1996-му. Тоді він вийшов у другий тур президентських виборів. Втім, поступився Борису Єльцину.

Головний козир Геннадія Зюганова - намагання бути “своїм хлопцем”. Імідж комуністичного вождя на загал дуже простий - кепка, червоний бант та полум’яні слова про рівність всіх трудящих. Зюганов регулярно покладає квіти до Мавзолею Леніна та навіть гнівно потрясає шашкою та маузером на мітингах.

Проте краватки та костюми в Зюганова за тисячі доларів, пересувається лідер комуністів виключно представницькими лімузинами. Гроші на це все головний захисник прав трудящих Російської Федерації, як пишуть російські таблоїди, бере з продажу мандатів у Думі. Тому серед складу КПРФ не бракує доларових мільйонерів.

Також Зюганову закидають тісну співпрацю з владою. У 2009 газета “Ведомості” повідомила, що у кабінеті Зюганова встановлені прямі телефони до Президента Медведєва та прем’єра Путіна. Але всі ці закиди лідер КПРФ спростовує гострою критикою чинної влади.

“Все благополуччя нинішньої влади тримається на інформаційний голці і нафтогазових качалках”, - каже кандидат на посаду президента Росії Геннадій Зюганов.

Варіант передвиборної програми зразка 2012 року - традиційний. Як і раніше, Зюганов хоче націоналізувати усю промисловість та банки. Для цього, переконує комуніст, лише президентських повноважень замало. Тому й планує всидіти на двох стільцях - глави держави і глави уряду.

“На перехідний період посада президента повинна бути з'єднана з посадою голови уряду. Президент в особі і голови уряду повинен щодня займатися господарськими, виробничими та соціальними питаннями, балансувати ситуацію і добитися того, щоб економіка працювала ефективно і стійко”, - сказав Зюганов.

Що ж до зовнішньої політики, то Зюганов і далі марить ідеєю відновлення СРСР. Щоправда, в рамках єдиного економічного простору.

“Інше завдання створення нового союзу братських народів, прискорена реінтеграція країн, які входили до складу СРСР - буде основою наших рішень в зовнішній політиці”, - зазначив Геннадій Зюганов.

За Зюганова готові віддати голоси близько 10% росіян. Це - найгірший показник за усі попередні роки. Приміром, у 1996-му повернутися до комунізму були готові 40% громадян Російської Федерації.