"Незважаючи на всі розмови, Лісабонська стратегія не передбачає тих структурних реформ, які нам потрібні. Статистика приголомшує. Більше половини країн-учасниць світового економічного форуму є тепер менш конкурентоспроможними, ніж були у минулому році. 5 країн є навіть менш конкурентоспроможними, ніж Іран", - заявив прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон.

Проблемою №1, яку повинні вирішити країни-члени ЄС, зазначає Кемерон, є державний борг Греції. Не менше турбує главу британського уряду й введення податку на валютні міждержавні транзакції, що сильно вдарить по фінансовому сектору Туманного Альбіону. Так званий податок Торбіна, за попередніми підрахунками британських експертів, залишить без роботи півмільйона європейців. Ще одне питання, яке обговорюватимуть у Давосі - захист єдиної європейської валюти.

Другий день форуму запам’ятався і благодійним вчинком. Чільник Microsoft Білл Гейтс пообіцяв виділити близько 750 мільйонів доларів для організації Глобальний фонд боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією. У такий спосіб мільярдер сподівається показати приклад лідерам держав і заохотити їх до благочинності. Зазначимо, що керівники країн та банкіри обговорюватимуть найбільші економічні проблеми у Давосі до 29 січня.